Owocowy Tort z Ciasteczkami Oreo



Owocowy tort oreo to jeden z najłatwiejszych i najsmaczniejszych tortów, jakie robiłam. Według mnie proporcje są w nim odpowiednio wywarzone, jest bardzo lekki i nieprzesłodzony. Do tortu użyłam ciasteczek oreo, jednak nie muszą to być te oryginalne ciasteczka w opakowaniu. Można kupić tańsze zamienniki.

W ostatnim czasie bardzo polubiłam takie lżejsze wersje tortów z dodatkiem owoców, bez ciężkich i tłustych mas. Taki tort smakuje bardziej jak deser, niż jak słodkie ciasto, dla mnie jest wręcz idealny. Jeśli jesteście miłośnikami tego typu słodkości, mój owocowy tort oreo z pewnością zachwyci Wasze podniebienia, ponieważ jest naprawdę smaczny.

Poniżej zaprezentuję Wam przepis, gdzie dokładnie opisałam, jak krok po kroku przygotować tort oreo z owocami. Idealnie sprawdzi się na urodziny i różne tego typu okazje, ale także jako smaczny deser, podczas wizyty znajomych.



PRZEPIS NA OWOCOWY TORT OREO


Składniki:

*przepis na tortownicę o średnicy 20 cm

SPÓD

  • 20 ciastek oreo
  • 50 g miękkiego masła

MASA SEROWA

  • 450 g gotowego sera na sernik (u mnie Président)
  • 500 g mrożonych owoców leśnych
  • 3 łyżki cukru
  • 350 g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 15 g żelatyny
  • 160 ml wrzątku
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 250 ml wody

DODATKOWO

  • kilka śnieżynek z bezy


Przygotowanie

SPÓD

  • Ciasteczka zblendować.
  • Do ciastek dodać roztopione masło i dokładanie wymieszać.
  • Masę przełożyć do tortownicy, docisnąć przy pomocy łyżki.

MASA SEROWA

  • Mrożone owoce przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować do momentu aż rozmarzną i puszczą sok, lecz będą ciągle w całości. Odstawić do przestygnięcia.
  • Żelatynę zalać wrzącą wodą, mieszać, aż się rozpuści Odstawić do przestygnięcia
  • Do śmietanki 30% dodać cukier puder oraz cukier wanilinowy, ubić mikserem. Dodać ser i ponownie wymieszać mikserem.
  • Powoli dolewać żelatynę do masy, ciągle miksując na małych obrotach.


  • ½ masy serowej wyłożyć na spód ciasteczek oreo. Tortownicę wstawić do lodówki na 10 minut.
  • 1/4 owoców leśnych dodać do pozostałej masy serowej, wymieszać mikserem. Masę serową wylać na schłodzony sernik, wyrównać i tortownicę wstawić do lodówki na godzinę.
  • Pozostałe owoce zmiksować przy pomocy bendera.
  • Galaretkę przygotować w 250 ml wrzącej wody i mieszać, aż się rozpuści, dodać zmiksowane owoce. Gdy galaretka będzie tężeć, należy ją wylać na masę serowo-owocową.
  • Tort można przyozdobić śnieżynkami z bezy.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

2 komentarze

  1. Chciałam zapytać, ile owoców dołożyć do masy serowej i ile dać na wierzch, bo nie jest napisane w przepisie, czy 500g owoców dzielimy na pół?

Dodaj komentarz

12 − jedenaście =