Kruche ciasteczka z cukrem

Kruche ciasteczka z cukrem

Kruche ciasteczka z cukrem to deserowy klasyk, którego nie może zabraknąć w żadnym domu. Idealna propozycja na co dzień jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty, ale także na przyjęcia czy plenerowe imprezy przy grillu.



Przepis na kruche ciasteczka z cukrem jest bardzo prosty, dlatego poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba dopiero stawiająca swoje pierwsze kroki w kuchni. Ciasteczka są kruche, maślane i delikatne w smaku. O wiele lepsze niż te kupione w sklepie!

KRUCHE CIASTECZKA Z CUKREM PRZEPIS

Składniki / ok. 35 ciasteczek

  • 150 g zimnego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 50 g grubego cukru
  • 1 białko do posmarowania ciasteczek


Przygotowanie

1. Mąkę przesiewam do miski, dodaję pokrojone w kostkę masło, żółtko, śmietanę oraz cukier wanilinowy. Wyrabiam ciasto. Następnie z ciasta formuję kulę, owijam w folię spożywczą i wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny.

2. Po upływie czasu ciasto wyjmuję z lodówki i rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm. Używając okrągłej foremki wykrawam ciasteczka i układam je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.

3. Ciasteczka smaruję roztrzepanym białkiem i posypuję grubym cukrem.

4. Piekę przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

5. Po upieczeniu ciasteczka studzę na kratce.



Kruche ciasteczka z cukrem przepis
Przepis na kruche ciasteczka z cukrem


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 135

Dodaj komentarz

dziesięć − dwa =