Kruche ciasteczka z cukrem to deserowy klasyk, którego nie może zabraknąć w żadnym domu. Idealna propozycja na co dzień jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty, ale także na przyjęcia czy plenerowe imprezy przy grillu.
Przepis na kruche ciasteczka z cukrem jest bardzo prosty, dlatego poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba dopiero stawiająca swoje pierwsze kroki w kuchni. Ciasteczka są kruche, maślane i delikatne w smaku. O wiele lepsze niż te kupione w sklepie!
KRUCHE CIASTECZKA Z CUKREM PRZEPIS
Składniki / ok. 35 ciasteczek
- 150 g zimnego masła
- 200 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 50 g grubego cukru
- 1 białko do posmarowania ciasteczek
Przygotowanie
1. Mąkę przesiewam do miski, dodaję pokrojone w kostkę masło, żółtko, śmietanę oraz cukier wanilinowy. Wyrabiam ciasto. Następnie z ciasta formuję kulę, owijam w folię spożywczą i wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny.
2. Po upływie czasu ciasto wyjmuję z lodówki i rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm. Używając okrągłej foremki wykrawam ciasteczka i układam je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
3. Ciasteczka smaruję roztrzepanym białkiem i posypuję grubym cukrem.
4. Piekę przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
5. Po upieczeniu ciasteczka studzę na kratce.