Imprezowy wieniec

Wieniec imprezowy to idealna przekąska na każdą nadarzającą się okazję. Fajnie prezentuje się na stole, świetnie smakuje, na pewno zachwyci każdego gościa.



Imprezowy wieniec to obowiązkowa pozycja w menu na każdej imprezie. Idealnie sprawdzi się na święta, sylwestra czy przyjęcie ze znajomymi. Świetnie smakuje w wersji na ciepło i na zimno. Można go serwować z dodatkiem ketchupu czy sosu czosnkowego.

Taki wieniec imprezowy sam w sobie jest dekoracją stołu. Wystarczy wyłożyć go na okrągłą deskę, w środek wstawić miseczkę z sosem i gotowe. Goście będą sami odrywać po kawałku wieńca, a następnie maczać go w zaserwowanym sosie. Taka przekąska to również świetna zabawa jedzeniem, uwierzcie mi, że najszybciej zniknie ze stołu.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszny wieniec imprezowy. Przepis ten możecie w dowolny sposób modyfikować, zmieniając składniki farszu. Dzięki temu za każdym razem będzie smakował inaczej.

PRZEPIS NA IMPREZOWY WIENIEC

Składniki

CIASTO

  • 450 g mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 9 g drożdży instant

FARSZ

  • 150 g ulubionej szynki
  • 100 g żółtego sera
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • 1/2 czerwonej papryki

SOS

  • 5 łyżek ketchupu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypta soli
  • pierz
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

DODATKOWO

  • 1 jajko
  • garść sezamu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej


Wykonanie

  • Drożdże instant oraz cukier wsypać do miski. Wlać ciepłe mleko, całość wymieszać i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Po upływie czasu dodać jajka, przesianą mąkę, sól oraz masło. Całość mieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawić na 60 minut.
  • Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkować na cienki prostokąt.
  • Szynkę oraz ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę, kukurydze odsączyć z zalewy.
  • Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać ketchup, koncentrat pomidorowy, sól, zioła prowansalskie oraz pieprz, wymieszać.
  • Farsz rozprowadzić na cieście, a następnie całość zawinąć w roladę. Kolejno pokroić na kawałki o szerokości około 2 cm.
  • Kawałki ciasta przenieść na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, układając je na kształt koła. Posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z przyprawami. Odstawić na 30 minut, do wyrośnięcia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 20 minut, do zarumienienia.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.