Porzeczkowiec to pyszne ciasto o słodko-kwaśnym smaku. Składa się z wilgotnego kakaowego biszkopta, delikatnego kremu śmietankowego i dżemu porzeczkowego, który fajnie przełamuje słodycz ciasta.
Ciasto porzeczkowiec to moim zdaniem jedno z najlepszych ciast czekoladowych z kremem. Jest bardzo delikatne i puszyste a dodatkowo niesamowicie wilgotne, że nie potrzeba go dodatkowo niczym nasączać. Przepis na ciasto porzeczkowiec jest bardzo prosty, a wszystkie składniki, niezbędne do jego przygotowania można zakupić w każdym sklepie. Porzeczkowiec to wypiek idealny na święta, a także inne okazje w ciągu roku. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
PORZECZKOWIEC – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 160 ml oleju
- 120 ml wody
- 3 łyżki kakao
- 220 g cukru (120g +100g)
- 5 jajek rozmiar L
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
KREM
- 660 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan fix
DODATKOWO
- 400 g dżemu z czarnej porzeczki
Wykonanie
- Do rondelka wlewamy olej, wodę, 120 g cukru oraz kakao. Całość podgrzewamy, mieszając do połączenia składników. Otrzymaną masę odstawiamy do przestygnięcia.
- Białka jajek ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier (100g). Kolejno zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników.
- Do masy jajecznej wlewamy przestygniętą masę kakaową i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Kolejno wsypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ponownie delikatnie mieszamy do połączenia składników.
- Gotową masę wlewamy do formy 24×24, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 45 minut, grzanie góra-dół, do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu odstawić do przestygnięcia, a następnie przekroić na dwa blaty.
- Krem: Schłodzoną śmietankę kremówkę przełożyć do misy miksera. Dodać mascarpone oraz wymieszany z śmietan-fixem cukier puder. Całość ubić na puszystą pianę.
- Na jeden blat biszkopta wyłożyć połowę dżemu porzeczkowego, rozsmarować po całym biszkopcie. Na dżem wyłożyć połowę przygotowanego kremu i przykryć drugim blatem biszkopta.
- Na biszkopcie rozprowadzić pozostały dżem a na nim krem. Wierzch ciasta udekorować wedle uznania, u mnie jest to kratka wykonana polewą czekoladową.