Porzeczkowiec

porzeczkowiec

Porzeczkowiec to pyszne ciasto o słodko-kwaśnym smaku. Składa się z wilgotnego kakaowego biszkopta, delikatnego kremu śmietankowego i dżemu porzeczkowego, który fajnie przełamuje słodycz ciasta. 



Ciasto porzeczkowiec to moim zdaniem jedno z najlepszych ciast czekoladowych z kremem. Jest bardzo delikatne i puszyste a dodatkowo niesamowicie wilgotne, że nie potrzeba go dodatkowo niczym nasączać. Przepis na ciasto porzeczkowiec jest bardzo prosty, a wszystkie składniki, niezbędne do jego przygotowania można zakupić w każdym sklepie. Porzeczkowiec to wypiek idealny na święta, a także inne okazje w ciągu roku. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. 

PORZECZKOWIEC – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 160 ml oleju
  • 120 ml wody
  • 3 łyżki kakao
  • 220 g cukru (120g +100g)
  • 5 jajek rozmiar L
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

KREM

  • 660 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fix

DODATKOWO

  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki


Wykonanie

  • Do rondelka wlewamy olej, wodę, 120 g cukru oraz kakao. Całość podgrzewamy, mieszając do połączenia składników. Otrzymaną masę odstawiamy do przestygnięcia.
  • Białka jajek ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier (100g). Kolejno zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników.
  • Do masy jajecznej wlewamy przestygniętą masę kakaową i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Kolejno wsypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ponownie delikatnie mieszamy do połączenia składników.
  • Gotową masę wlewamy do formy 24×24, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 45 minut, grzanie góra-dół, do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu odstawić do przestygnięcia, a następnie przekroić na dwa blaty.
  • Krem: Schłodzoną śmietankę kremówkę przełożyć do misy miksera. Dodać mascarpone oraz wymieszany z śmietan-fixem cukier puder. Całość ubić na puszystą pianę.
  • Na jeden blat biszkopta wyłożyć połowę dżemu porzeczkowego, rozsmarować po całym biszkopcie. Na dżem wyłożyć połowę przygotowanego kremu i przykryć drugim blatem biszkopta.
  • Na biszkopcie rozprowadzić pozostały dżem a na nim krem. Wierzch ciasta udekorować wedle uznania, u mnie jest to kratka wykonana polewą czekoladową.


Ciasto porzeczkowiec
Porzeczkowiec przepis
przepis na ciasto porzeczkowiec
Ciasto porzeczkowiec


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

szesnaście − 9 =