
Sałatka bogactwo smaków – każdy kęs to inna kompozycja smakowa
Sałatka bogactwo smaków to pyszna sałatka warstwowa, która z pewnością Was zachwyci! Ta sałatka to prawdziwa uczta dla podniebienia i fajna dekoracja stołu. Idealna na święta, rodzinne uroczystości, a także eleganckie przyjęcia, jak komunia, chrzciny czy urodziny. Łączy w sobie różnorodność składników: chrupką kapustę pekińską, słodycz ananasa, wyraziste ogórki konserwowe i kremowy ser żółty. Smak sałatki uzupełnia szynka, jajka, kukurydza oraz seler konserwowy. Całość dopełnia delikatny sos jogurtowo-majonezowy z dodatkiem czosnku, który podkreśla smak sałatki.
Każda warstwa sałatki to nowa tekstura i nuta smakowa. A wszystkie warstwy idealnie do siebie pasją i tworzą ciekawą kompozycję smakową, która z pewnością zachwyci Waszych gości już od pierwszego kęsa. Sałatka Bogactwo Smaków to klasyka w nowoczesnym wydaniu. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
SAŁATKA BOGACTWO SMAKÓW – PRZEPIS
Składniki
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 6 jajek
- 1 puszka ananasa
- 6 ogórków konserwowych
- 250 g szynki konserwowej
- 250 g sera żółtego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 słoik selera konserwowego
Sos
- 200 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić w kosteczkę.
- Ananasa oraz ogórki konserwowe odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
- Ser żółty oraz szynkę pokroić w kostkę.
- Kukurydzę oraz selera konserwowego odsączyć z zalewy. Selera dodatkowo odcisnąć i posiekać.
- Kapustę pekińską posiekać nożem.
- Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Sałatkę układać warstwowo: kapusta pekińska, szynka, ogórki, kukurydza, sos, ananas, seler konserwowy, ser żółty, sos, jajka.




