Śledzie w sosie koperkowym

Śledzie w sosie koperkowym

Śledzie w sosie koperkowym z dodatkiem ogórków konserwowych, idealne na świąteczny stół i nie tylko. Są niesamowicie proste do zrobienia i pyszne!



Takie śledziki pojawiają się w naszym domu bardzo często, szczególnie w okresie świątecznym, a także podczas różnego rodzaju imprez domowych. Połączenie ogórków konserwowych i koperku świetnie pasuje do śledzi.

Śledzie w sosie koperkowym warto przygotować dzień wcześniej, by zdążyły poleżeć w lodówce i smaki się fajnie przegryzły. Wówczas smakują najlepiej. Jeśli jesteście miłośnikami śledzi, polewam Wam również śledzie po francusku, śledzie w porach, śledzie z grzybami leśnymi.

ŚLEDZIE W SOSIE KOPERKOWYM – PRZEPIS

Składniki

  • 6 solonych filetów śledziowych
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 3 gałązki świeżego koperku
  • pieprz


Wykonanie

  • Filety śledziowe moczyć w zimnej wodzie przez około 5 godzin. Co jakiś czas można zmienić wodę. Po upływie czasu śledzie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić w paseczki.
  • Ogórki konserwowe pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
  • Koperek drobno posiekać.
  • Majonez wymieszać ze śmietaną, musztardą, octem winnym, koperkiem, ogórkami i pieprzem.
  • Do sosu dodać pokrojone śledzie i dokładnie wymieszać. Śledzie przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły.


Śledzie w sosie koperkowym przepis
Przepis na śledzie w sosie koperkowym
Śledzie w sosie koperkowym z ogórkiem


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 11

Dodaj komentarz

trzy − 3 =