Śledzie w sosie koperkowym z dodatkiem ogórków konserwowych, idealne na świąteczny stół i nie tylko. Są niesamowicie proste do zrobienia i pyszne!
Takie śledziki pojawiają się w naszym domu bardzo często, szczególnie w okresie świątecznym, a także podczas różnego rodzaju imprez domowych. Połączenie ogórków konserwowych i koperku świetnie pasuje do śledzi.
Śledzie w sosie koperkowym warto przygotować dzień wcześniej, by zdążyły poleżeć w lodówce i smaki się fajnie przegryzły. Wówczas smakują najlepiej. Jeśli jesteście miłośnikami śledzi, polewam Wam również śledzie po francusku, śledzie w porach, śledzie z grzybami leśnymi.
ŚLEDZIE W SOSIE KOPERKOWYM – PRZEPIS
Składniki
- 6 solonych filetów śledziowych
- 2-3 ogórki konserwowe
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 3 gałązki świeżego koperku
- pieprz
Wykonanie
- Filety śledziowe moczyć w zimnej wodzie przez około 5 godzin. Co jakiś czas można zmienić wodę. Po upływie czasu śledzie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić w paseczki.
- Ogórki konserwowe pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
- Koperek drobno posiekać.
- Majonez wymieszać ze śmietaną, musztardą, octem winnym, koperkiem, ogórkami i pieprzem.
- Do sosu dodać pokrojone śledzie i dokładnie wymieszać. Śledzie przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły.