Wielkanocny mazurek kajmakowy

Wielkanocny mazurek kajmakowy

Wielkanocny mazurek kajmakowy to słodka tradycja, która powinna pojawić się na każdym wielkanocnym stole!



Mazurek wielkanocny to jeden z wypieków, który idealnie wpisuje się w atmosferę świąt. Delikatne kruche ciasto w połączeniu ze słodkim kajmakiem i dodatkami sprawiają, że stanowi prawdziwą ozdobę wielkanocnego stołu.

W tym przepisie przygotowałam dla Was wersję mazurka kajmakowego, który jest błyskawiczny w przygotowaniu i bardzo prosty do zrobienia, Jest naprawdę pyszny! Rozpływająca się w ustach masa kajmakowa połączona z kruchym ciastem i chrupiącymi dodatkami to połączenie, które z pewnością podbije serca wszystkich domowników w te święta! Zapraszam na przepis!



WIELKANOCNY MAZUREK KAJMAKOWY – PRZEPIS

Składniki

Kruche ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 30%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • płatki migdałowe
  • żurawina
  • orzeszki ziemne


Wykonanie

  1. Do miski przekładamy mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Całość zagniatamy na jednolite ciasto.

  2. Kawałek ciasta odkrawamy i odkładamy na bok, a pozostałe ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na okrąg. Wiadomo, że nie będzie idealnie równy, dlatego też ja pomogłam sobie tortownicą i przy jej użyciu wycięłam idealny okrąg. Z odłożonego ciasta uformowałam kuleczki i ponakładałam na brzegi okręgu.

  3. Ciasto delikatnie dziurkujemy za pomocą widelca, by podczas pieczenia nie porobiły się pęcherze i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

  4. Po upływie czasu ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.

  5. Na przestygnięte ciasto wykładamy masę kajmakową i dekorujemy wedle uznania migdałami, orzeszkami ziemnymi i żurawiną.


Wielkanocny mazurek kajmakowy
Wielkanocny mazurek kajmakowy przepis
Przepis na wielkanocny mazurek kajmakowy
Mazurek kajmakowy
Mazurek kajmakowy na Wielkanoc


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 679

Dodaj komentarz

czternaście − trzynaście =