
Wielkanocny mazurek kajmakowy to słodka tradycja, która powinna pojawić się na każdym wielkanocnym stole!
Mazurek wielkanocny to jeden z wypieków, który idealnie wpisuje się w atmosferę świąt. Delikatne kruche ciasto w połączeniu ze słodkim kajmakiem i dodatkami sprawiają, że stanowi prawdziwą ozdobę wielkanocnego stołu.
W tym przepisie przygotowałam dla Was wersję mazurka kajmakowego, który jest błyskawiczny w przygotowaniu i bardzo prosty do zrobienia, Jest naprawdę pyszny! Rozpływająca się w ustach masa kajmakowa połączona z kruchym ciastem i chrupiącymi dodatkami to połączenie, które z pewnością podbije serca wszystkich domowników w te święta! Zapraszam na przepis!
WIELKANOCNY MAZUREK KAJMAKOWY – PRZEPIS
Składniki
Kruche ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 70 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 30%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- płatki migdałowe
- żurawina
- orzeszki ziemne
Wykonanie
- Do miski przekładamy mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Całość zagniatamy na jednolite ciasto.
- Kawałek ciasta odkrawamy i odkładamy na bok, a pozostałe ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na okrąg. Wiadomo, że nie będzie idealnie równy, dlatego też ja pomogłam sobie tortownicą i przy jej użyciu wycięłam idealny okrąg. Z odłożonego ciasta uformowałam kuleczki i ponakładałam na brzegi okręgu.
- Ciasto delikatnie dziurkujemy za pomocą widelca, by podczas pieczenia nie porobiły się pęcherze i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Po upływie czasu ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.
- Na przestygnięte ciasto wykładamy masę kajmakową i dekorujemy wedle uznania migdałami, orzeszkami ziemnymi i żurawiną.




