Kurczak w kremowym sosie curry to aromatyczne danie, które łączy w sobie ciekawe smaki! Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie i idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.
Przepis na kurczaka w sosie curry jest niesamowicie prosty, a całe danie robi się szybko i bezproblemowo. Zazwyczaj serwuję je z ryżem, chociaż z ziemniakami smakuje równie dobrze. Do tego ulubiona surówka i mamy smaczny i pożywny obiad.
Poniżej opisałam Wam dokładnie jak przygotować kurczaka w sosie curry. Jestem pewna, że zachwyci Was swoim smakiem i prostotą wykonania. Smacznego!
PRZEPIS NA KURCZAKA W SOSIE CURRY – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- 50 ml wody
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki sosu sojowego
- sol
- pieprz
- mąka do obtoczenia mięsa
Wykonanie
- Kurczaka kroimy na małe kotleciki. Doprawiamy papryką słodką, łyżeczką curry, solą oraz pieprzem. Obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni grillowej na złoty kolor.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Na rozgrzaną z odrobiną oliwy patelnię przekładamy cebulę i czosnek i razem podsmażamy.
- Paprykę kroimy w paseczki, marchewkę obieramy i kroimy w pólplasterki. Przekładamy na patelnię z cebulą i razem chwilę podsmażamy. Do warzyw wlewamy wodę i jeszcze kilka minut razem dusimy.
- Dodajemy starty imbir, sos sojowy, łyżeczkę curry, kurkumę, przekładamy podsmażonego kurczaka i zalewamy mlekiem kokosowym. Całość chwilkę podgrzewamy, do uzyskania kremowej konsystencji sosu.