Pierogi z Borówkami



Pierogi z borówkami to bardzo smaczne danie, któremu ciężko się oprzeć! Sekret znakomitego smaku tkwi w sprężystym i delikatnym cieście, które wręcz rozpływa się w ustach.

Słodko kwaśny dodatek stanowią oczywiście borówki, które zawinięte w ciasto smakują naprawdę świetnie!

Pierogi z borówkami podajemy zazwyczaj z jogurtem naturalnym lub śmietaną z odrobiną cukru.



Warto przygotować w swoich domach pierogi z borówkami chociaż raz w roku. Danie to z pewnością posmakuje każdemu z Was, a szczególnie dzieciom, które wręcz uwielbiają tego typu posiłki.

Poniżej zaprezentujemy Wam nasz sprawdzony przepis na pierogi z borówkami, które z pewnością zachwycą Wasze podniebienia.

PRZEPIS NA PIEROGI Z BORÓWKAMI

Składniki na ok. 60 sztuk pierogów

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki wody
  • 300 g borówek
  • 100 g śmietany
  • Szczypta soli
  • Cukier


Przygotowanie:

  • Mieszamy składniki na ciasto: mąka, jajko, sól i woda.
  • Wyrabiamy ciasto, do momentu, aż będzie gładkie i sprężyste, po czym zawijamy w folię i odkładamy na 10 minut.
  • Po upływie czasu wałkujemy ciasto na posypanym mąką blacie i wycinamy krążki szklanką.
  • Na każdym krążku układamy kilka borówek oraz dodajemy szczyptę cukru, po czym lepimy jak tradycyjne pierogi.
  • Wrzucamy partiami do wrzącej wody i gotujemy 5 minut od momentu ponownego zagotowania wody.
  • Podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym z odrobiną cukru.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

1 komentarz

Dodaj komentarz

dziesięć − 3 =