Banoffee Pie bez pieczenia
Ciasto banoffee pie to bardzo smaczny wypiek, który z pewnością wiele z Was miało okazję jeść. Ja tym razem pokusiłam się o przygotowanie tego deseru w wersji bez pieczenia i powiem Wam, że był to strzał w dziesiątkę!
Ciasto Banoffee Pie bez pieczenia to bardzo smaczny deser, który można przygotować błyskawicznie. Z dobrymi chęciami i samozaparciem nawet w 20 minut! Ciasto składa się z herbatników przełożonych kajmakiem o smaku kakaowym, świeżych bananów oraz masy śmietanowej. Wierzch ciasta udekorowana jest wiórkami kokosowymi, które nadają mu ciekawego smaku.
Bardzo lubię połączenie masy śmietanowej z bananami, a ciasto banoffee pie bez pieczenia będzie chyba moim ulubionym ciastem w wersji bez pieczenia. Przygotowałam je na niedzielę, kiedy zjechała się do mnie rodzinka. Postanowiłam przygotować coś szybkiego i lekkiego, a ze względu na to, że nie chciałam dodatkowo nagrzewać kuchni, wybrałam wersję bez pieczenia. Ciasto wyszło przepyszne, każdy się nim zachwycał! Nawet teściowa poprosiła mnie o przepis 😀
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto banoffee pie bez pieczenia. Szybki i smaczny deser z bananami, który zachwyci podniebienia każdego z Was.
PRZEPIS NA CIASTO BANOFFEE PIE
Składniki
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 ml mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 80 ml wrzątku
- 4 banany
- 1/2 puszki masy kajmakowej o smaku kakaowym
- ok. 200 g kakaowych herbatników
- kokos
Wykonanie
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy folią spożywczą. Na blaszce układamy warstwę herbatników.
- Na herbatnikach rozprowadzamy masę kajmakową. Można ją delikatnie podgrzać, by się lepiej rozprowadzała. Na masę układamy kolejną warstwę herbatników.
- Banany obieramy i kroimy w plasterki. Następnie układamy je na herbatnikach.
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 80 ml wody, odstawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając, dodajemy serek mascarpone. Pod koniec wlewamy płynną żelatynę. Gotową masę wykładamy na banany.
- Wierzch ciasta dekorujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.