Bułeczki cynamonowe to bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska, która z pewnością posmakuje każdemu z Was!
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki cukru
- 7 g drożdży instant
- szklana ciepłego mleka
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 20 g roztopionego masła
Nadzienie:
- 4-5 łyżek cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
- Ciepłe mleko wymieszać z cukrem, drożdżami i ok. 2 łyżkami mąki.
- Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Mąki wsypać do miski. Wymieszać z cukrem waniliowym i roztopionym masłem.
- Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiać przez kilka minut. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawmy na 1 h.
- Ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na grubość ok 5 mm. Na cieście rozsmarować roztrzepane jajka.
- Następnie posypać cukrem rozmieszanym z cynamonem. Zwinąć w roladę. Pokroić na kawałki o grubości 2 cm.
- Roladki należy piec na leżąco (tak by okrągła cześć leżała na blaszce).
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 18-20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół)