Bułeczki Cynamonowe



Bułeczki cynamonowe to bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska, która z pewnością posmakuje każdemu z Was!

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 7 g drożdży instant
  • szklana ciepłego mleka
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 20 g roztopionego masła

Nadzienie:

  • 4-5 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

  • Ciepłe mleko wymieszać z cukrem, drożdżami i ok. 2 łyżkami mąki.
  • Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Mąki wsypać do miski. Wymieszać z cukrem waniliowym i roztopionym masłem.
  • Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiać przez kilka minut. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawmy na 1 h.


  • Ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na grubość ok 5 mm. Na cieście rozsmarować roztrzepane jajka. 
  • Następnie posypać cukrem rozmieszanym z cynamonem. Zwinąć w roladę. Pokroić na kawałki o grubości 2 cm.


  • Roladki należy piec na leżąco (tak by okrągła cześć leżała na blaszce).
  • Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 18-20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół)


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

trzynaście − siedem =