Ciasto Balowe

Ciasto Balowe

Ciasto balowe jest bardzo delikatne, lekkie, a zarazem słodkie i bogate. Składa się z wielu ciekawych warstw, które idealnie się ze sobą komponują.



Delikatny biszkopt osłodzony masą krówkową z dodatkiem chrupiących migdałów, puszysta masa śmietankowa wykończona biszkoptami nasączonymi w ponczu oraz masa czekoladowa wykończona gorzką czekoladą. Całość smakuje obłędnie!

Przepis na ciasto balowe wbrew pozorom nie należy do trudnych. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, a będziecie mieć pewność, że wszystko wyjdzie jak powinno. Ciasto balowe idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Jest bardzo okazałe i świetnie smakuje. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.

CIASTO BALOWE – PRZEPIS


Liczba porcji: Forma 24×24 cm | Czas przygotowania: 90 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

BISZKOPT

  • 120 g cukru
  • 4 jajka
  • 140 g mąki

WARSTWA MIGDAŁOWA

  • 150 g migdałów
  • 300 g masy krówkowej

MASA ŚMIETANKOWA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru

MASA CZEKOLADOWA

  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki kremu czekoladowego (np. nutella)
  • 1 śmietan fix

PONCZ

  • 150 ml herbaty
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

DODATKOWO

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów


Wykonanie

  • Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Kiedy masa będzie już odpowiednio szklista, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników. Kolejno wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut.
  • Poncz: do nasączenia biszkopta i okrągłych biszkoptów. Zaparzamy torebkę herbaty w 150 ml wody, dodajemy sok z cytryny oraz cukier, mieszamy. Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt.
  • Warstwa migdałowa: Migdały prażymy na suchej patelni, odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy do nich masę krówkową, mieszamy i wykładamy na biszkopta.
  • Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem serka mascarpone oraz cukru pudru na puszystą masę. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą, ale ciągle płynną żelatynę. Na warstwę migdałową wykładamy przygotowaną masę śmietanową, a na niej układamy nasączone ponczem biszkopty.
  • Masa czekoladowa: Śmietankę kremówkę ubijamy z śmietan-fixem na sztywną pianę. Następnie dodajemy krem czekoladowy i miksujemy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na biszkopty. Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.


Ciasto Balowe przepis
przepis na ciasto balowe
przepis na ciasto balowe


Dodatkowo przygotowałam filmik, w którym krok po kroku pokazuje jak przygotować przepyszne ciasto balowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.