Chlebki naan
Chlebki naan to nic innego jak płaskie drożdżowe chlebki pieczone na mące pszennej. Przepis na chlebki naan wywodzi się z kuchni hinduskiej. Ich cechą charakterystyczną jest to, że dodaje się do nich jogurt naturalny. Pieczone są w specjalnych piecach, ale można też je przygotować na tradycyjnej patelni, którą każdy z nas posiada w swoim domu.
Chlebki naan z patelni to idealny pomysł na smaczną przekąskę. Zazwyczaj serwuję je z dodatkiem masła czosnkowego, do którego dodaję świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, takie jak zioła prowansalskie czy bazylię.
Chlebki naan mogą zastąpić tradycyjne pieczywo, ale także mogą służyć jako przekąska czy dodatek do sałatek i dań z grilla. Sprawdzą się na każdą okazję, ponieważ są naprawdę bardzo smaczne. Macie ochotę ich skosztować? Jeśli tak, zapraszam do zapoznania się z przepisem!
PRZEPIS NA CHLEBKI NAAN Z PATELNI
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 10 g drożdży
- 100 ml mleka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cukru
- szczypta soli
Wykonanie
- Drożdże z dodatkiem cukru rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 2 łyżki mąki, całość wymieszać i odstawić na 10 minut.
- Do pozostałej mąki dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia, jogurt naturalny oraz wlać przygotowany zaczyn. Całość wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Przełożyć do miseczki, przykryć ścierką i odstawić w cieple miejsce na ok. 1 godzinę.
- Gotowe ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i podzielić na 8 części. Z każdej części przygotować płaski, cienki placek.
- Patelnię rozgrzać, zmniejszyć moc palnika na dość niski poziom, spryskać olejem w sprayu lub delikatnie musnąć masłem. Na patelnię wyłożyć placki, przykryć pokrywkę i odczekać kilka minut, aż nabiorą rumianego koloru. Po tym czasie obrócić i również odczekać kilka minut. Gotowe placki posypać świeżą pietruszką. Serwować z dodatkiem masła czosnkowego.