Ciasto biszkoptowiec

Ciasto biszkoptowiec przepis

Ciasto biszkoptowiec to kolejny smakołyk, który w ostatnim czasie zagościł w naszym domu. Zaliczany jest do kategorii ciasta bez pieczenia, ponieważ jest przygotowane na bazie herbatników i biszkoptów.



To bardzo smaczne ciasto biszkoptowiec zrobiło wielką furorę w naszym domu, każdy zachwycał się jego cudownym smakiem. Nic dziwnego, ponieważ skromnie przyznam, że ciasto faktycznie wyszło mi przepyszne. Dodatkowo jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i składa się z prostych składników. Jakich? Tego dowiecie się w dzisiejszym wpisie.

Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne ciasto biszkoptowiec. Pyszny deser, który z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Będzie idealnym wyborem na każdą nadarzającą się okazję, a nawet na święta.

PRZEPIS NA CIASTO BISZKOPTOWIEC

Składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 14 biszkoptów
  • 15 herbatników maślanych
  • 24 herbatniki kakaowe
  • 1 szklanka mleka


Wykonanie

  • Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Kolejno ciągle ubijając, dodajemy partiami serek mascarpone.
  • Blaszkę o wymiarach 24x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy warstwę herbatników maślanych.
  • Na herbatnikach rozprowadzamy połowę masy śmietanowej. Na masie układamy warstwę herbatników kakaowych.
  • Na kakaowych herbatnikach rozsmarowujemy masę kajmakową. Można ją delikatnie podgrzać, by się lepiej rozprowadzała.
  • Na masę kajmakową wykładamy kolejną warstwę herbatników kakaowych.
  • Na herbatnikach rozprowadzamy pozostałą masę śmietanową.
  • Na masie śmietanowej układamy biszkopty, namoczone wcześniej w mleku.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Ciasto biszkoptowiec
przepis na ciasto biszkoptowiec
przepis na ciasto biszkoptowiec bez pieczenia
ciasto biszkoptowiec bez pieczenia
ciasto biszkoptowiec bez pieczenia


Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

5 / 5. Liczba głosów: 5

Dodaj komentarz

17 − trzy =