Ciasto biszkoptowiec to kolejny smakołyk, który w ostatnim czasie zagościł w naszym domu. Zaliczany jest do kategorii ciasta bez pieczenia, ponieważ jest przygotowane na bazie herbatników i biszkoptów.
To bardzo smaczne ciasto biszkoptowiec zrobiło wielką furorę w naszym domu, każdy zachwycał się jego cudownym smakiem. Nic dziwnego, ponieważ skromnie przyznam, że ciasto faktycznie wyszło mi przepyszne. Dodatkowo jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i składa się z prostych składników. Jakich? Tego dowiecie się w dzisiejszym wpisie.
Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne ciasto biszkoptowiec. Pyszny deser, który z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Będzie idealnym wyborem na każdą nadarzającą się okazję, a nawet na święta.
PRZEPIS NA CIASTO BISZKOPTOWIEC
Składniki
- 500 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- 14 biszkoptów
- 15 herbatników maślanych
- 24 herbatniki kakaowe
- 1 szklanka mleka
Wykonanie
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Kolejno ciągle ubijając, dodajemy partiami serek mascarpone.
- Blaszkę o wymiarach 24x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy warstwę herbatników maślanych.
- Na herbatnikach rozprowadzamy połowę masy śmietanowej. Na masie układamy warstwę herbatników kakaowych.
- Na kakaowych herbatnikach rozsmarowujemy masę kajmakową. Można ją delikatnie podgrzać, by się lepiej rozprowadzała.
- Na masę kajmakową wykładamy kolejną warstwę herbatników kakaowych.
- Na herbatnikach rozprowadzamy pozostałą masę śmietanową.
- Na masie śmietanowej układamy biszkopty, namoczone wcześniej w mleku.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.