Ferrero Rocher Bez Pieczenia



Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia to kolejny smaczny deser, którego nikt nie odmówi. Inspiracją do wykonania tego ciasta stała się popularna i na pewno każdemu z Was dobrze znana pralinka Ferrero Rocher, która jest bardzo elegancko zapakowana i smakuje rewelacyjnie. W taki sam sposób chciałam zaprezentować ciasto Ferrero Rocher.

Ciasto przygotowane jest w wersji bez pieczenia, co jest jego ogromną zaletą, ponieważ nie musimy włączać piekarnika i niepotrzebnie zużywać prądu czy nagrzewać kuchni. Ciasto Ferrero Rocher jest przepyszne! Cudowna masa z dodatkiem pokruszonych wafelków, przełożona kakaowymi herbatnikami, kolejną masą na bazie masy kajmakowej z dodatkiem orzechów to prawdziwy raj dla podniebienia.

Ciasto Ferrero Rocher to bardzo elegancki deser, który sprawdzi się na każdą nadarzającą się okazję. Będzie świetnym wyborem na urodziny, imieniny, czy zwykłe spotkanie przy kawie. Możemy go także przygotować na święta, komunię, czy inne nadarzające się okazje.

Przepis na ciasto jest bardzo łatwy, dlatego też jestem pewna, że każdy z Was sobie z nim poradzi. Ciasto jest przepyszne a przepis warty zapisania. Zapraszam!

PRZEPIS NA CIASTO FERRERO ROCHER



Składniki

Blaszka 24×28 cm

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 400 ml masy kajmakowej o smaku kakaowym
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 2 wafelki waniliowe
  • 100 g orzechów laskowych lub włoskich
  • czekolada mleczna
  • Ok. 300 g herbatników kakaowych

Wykonanie

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, mleko w proszku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę podzielić na 3 części.
  • Do 1 części masy wsypać pokruszone wafelki waniliowe i dodać 2 łyżki masy kajmakowej. Całość wymieszać przy użyciu miksera. Jeśli zależy Wam na tym, aby masa była sztywniejsza, można dodać do niej 1 łyżeczkę przestygniętej żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wrzątku.
  • Blaszkę 24×28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć na niej warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadzić przygotowaną masę, a na niej ułożyć kolejną warstwę herbatników.
  • Do drugiej części masy dodajemy masę kajmakową oraz bardzo drobno posiekane orzechy. Masę rozprowadzamy na herbatnikach, a na wierzchu układamy kolejną warstwę herbatników. W tym przypadku również, jeśli chcecie, by masa była sztywniejsza, można do niej dodać żelatyny.
  • Pozostałą, trzecią część masy rozprowadzamy na herbatnikach i posypujemy startą na tarce czekoladą.
  • Wierzch ciasta dekorujemy pralinkami Ferrero Rocher.










Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

osiemnaście + trzy =