Ciasto drożdżowe z wiśniami to smaczny wypiek, który posmakuje każdemu. To idealny deser do kawy i nie tylko. Świetnie smakuje z dodatkiem mleka czy kakao.
Jeśli macie ochotę na pyszne ciasto drożdżowe z wiśniami, a także wypełnić swoją kuchnię cudownym zapachem domowych wypieków, koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
Przygotowanie ciasta nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a także wielkich zdolności kulinarnych. Jeśli będziecie postępować zgodnie z instrukcją, na pewno Wasze ciasto wyjdzie idealne i smaczne.
W naszym domu bardzo często przygotowujemy tego typu wypieki, ponieważ są bardzo szybkie w przygotowaniu. Kiedy tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego, biorę się za pieczenie. Składniki zawsze mam pod ręką, z pewnością każdy z Was także, dlatego też tym bardziej zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.
PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z WIŚNIAMI
Składniki:
*na keksówkę o wymiarach 35×11
- 600 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 15 g drożdży instant
- szklanka ciepłego mleka
- 2 jaja
- 3-4 łyżki roztopionego masła
- 300 ml – słoiczek wiśni drylowanych
Wykonanie:
- Ciepłe mleko mieszamy z łyżką cukru i drożdżami, odstawiamy na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- W miseczce umieszczamy mąkę, jajka, masło, pozostały cukier, dodajemy zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto (u mnie przy pomocy robota planetarnego). Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Wiśnie odsączamy z soku.
- Wyrośnięte ciasto wałkujemy. Grubości ciasta powinna wynosić około 5 mm.
- Na cieście umieszczamy wiśnie.
- Ciasto zwijamy w rulonik i umieszczamy w keksówce wyścielonej papierem do pieczenia.
- Ponownie pozostawmy do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Pieczemy w temperaturze 180°C grzanie góra/dół przez 20 minut. Po tym włączamy samo grzanie od dołu i pieczemy przez 15 minut.
Mmm smak dzieciństwa !!
Witam.w przepisie jest jedną nieścisłość a mianowicie po pieczeniu na początku przez 20 min. włączamy dół czy wyłączamy i pieczemy samą górę?
Pieczemy w temperaturze 180°C grzanie góra/dół przez 20 minut. Po tym włączamy samo grzanie od dołu i pieczemy przez 15 minut.