Szakszuka z Pomidorem i Cebulką



Szakszuka – wiele osób słysząc to słowo, zastanawia się, co to właściwie jest? To bardzo smaczne danie, wywodzące się z kuchni bliskiego wschodu. Jest bardzo popularne w Turcji, Tunezji, a także Izraelu. Szakszuka to dosłownie mówiąc „wielki bałagan”, ponieważ w rzeczywistości danie to właśnie tak wygląda.

Szakszuka to potrawa, którą przygotowujemy z pomidorów, jajek i cebuli. Sprawdzi się idealnie na śniadanie, kolację, a nawet na obiad. Z pewnością posmakuje miłośnikom jajecznicy, omleta oraz wszystkich innych dań z dodatkiem jajek.

Przygotowanie szakszuki w domu jest bardzo łatwe. Wystarczy mieć w lodówce jajka, pomidory i cebulę. Jeśli raz spróbujecie tego dania, z pewnością pokusicie się o dokładkę.

PRZEPIS NA SZAKSZUKE

Składniki

  • jaja – 2 sztuki 
  • pomidor  – 1 spora sztuka 
  • cebula – 1/4 sztuki 
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki 


Przygotowanie:

  • Cebulę obierz i posiekaj.
  • Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj posiekaną cebulę, smaż, aż się zarumieni.
  • Pomidory pokrój w kostkę i dodaj na patelnie, przypraw solą, pieprzem, natką pietruszki i gotuj do zredukowania wody z pomidora (ok. 5 minut). 
  • Zrób dwa wgłębienia i wbij do nich jajka. Smaż wszystko pod pokrywką, aż białka jaj się zetną




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

dwadzieścia − jeden =