Ciasto drożdżowe z wiśniami

Ciasto drożdżowe z wiśniami


Ciasto drożdżowe z wiśniami to smaczny wypiek, który posmakuje każdemu. To idealny deser do kawy i nie tylko. Świetnie smakuje z dodatkiem mleka czy kakao.

Jeśli macie ochotę na pyszne ciasto drożdżowe z wiśniami, a także wypełnić swoją kuchnię cudownym zapachem domowych wypieków, koniecznie musicie wypróbować ten przepis!

Przygotowanie ciasta nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a także wielkich zdolności kulinarnych. Jeśli będziecie postępować zgodnie z instrukcją, na pewno Wasze ciasto wyjdzie idealne i smaczne.

W naszym domu bardzo często przygotowujemy tego typu wypieki, ponieważ są bardzo szybkie w przygotowaniu. Kiedy tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego, biorę się za pieczenie. Składniki zawsze mam pod ręką, z pewnością każdy z Was także, dlatego też tym bardziej zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.



PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z WIŚNIAMI

Składniki:

*na keksówkę  o wymiarach 35×11

  • 600 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 15 g drożdży instant
  • szklanka ciepłego mleka
  • 2 jaja
  • 3-4 łyżki roztopionego masła
  • 300 ml – słoiczek wiśni drylowanych


Wykonanie:

  • Ciepłe mleko mieszamy z łyżką cukru i drożdżami, odstawiamy na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • W miseczce umieszczamy mąkę, jajka, masło, pozostały cukier, dodajemy zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto (u mnie przy pomocy robota planetarnego). Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Wiśnie odsączamy z soku.
  • Wyrośnięte ciasto wałkujemy. Grubości ciasta powinna wynosić około 5 mm.
  • Na cieście umieszczamy wiśnie.
  • Ciasto zwijamy w rulonik i umieszczamy w keksówce wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ponownie pozostawmy do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Pieczemy w temperaturze 180°C grzanie góra/dół przez 20 minut. Po tym włączamy samo grzanie od dołu i pieczemy przez 15 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

3 komentarze

  1. Witam.w przepisie jest jedną nieścisłość a mianowicie po pieczeniu na początku przez 20 min. włączamy dół czy wyłączamy i pieczemy samą górę?

    • Pieczemy w temperaturze 180°C grzanie góra/dół przez 20 minut. Po tym włączamy samo grzanie od dołu i pieczemy przez 15 minut.

Dodaj komentarz

trzynaście + siedem =