Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto kajmakowy herbatniczek. Mała porcyjka na deser do popołudniowej kawki. Swoje ciasto przygotowałam w formie 16×16 cm, jeśli chcecie przygotować je w większej blaszce np. 24×24 cm, należy podwoić liczbę składników. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu, szybkie i przepyszne.
To ciasto bez pieczenia polecam przygotować każdemu, nawet osobom, które nie potrafią lub nie lubią piec. Jest banalnie proste do zrobienia i obłędne w smaku! Fajna mała porcyjka słodkości na każda okazję.
CIASTO KAJMAKOWY HERBATNICZEK – PRZEPIS
Składniki
- 24 herbatniki ciemne
- 15 krakersów
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan fix
- 3 łyżki masy kajmakowej
Polewa
- 2 łyżki masy kajmakowej
- 3 łyżki mleka
Wykonanie
- Schłodzoną śmietankę kremówkę przelewamy do misy miksera. Dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem i całość ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy masę kajmakową i mieszamy do połączenia.
- Formę 16×16 cm wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy warstwę herbatników, a na nich rozprowadzamy porcję masy. Następnie kolejna warstwa herbatników, masa, krakersy, masa, herbatniki, masa, herbatniki i na koniec masa.
- Pozostałe krakersy kruszymy i wykładamy na wierzch ciasta.
- 2 łyżki masy kajmakowej podgrzewamy, dodajemy do niej mleko i mieszamy, by była nieco rzadsza. Taką polewą dekorujemy ciasto.
- Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.