Ciasto kajmakowy herbatniczek

ciasto kajmakowy herbatniczek

Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto kajmakowy herbatniczek. Mała porcyjka na deser do popołudniowej kawki. Swoje ciasto przygotowałam w formie 16×16 cm, jeśli chcecie przygotować je w większej blaszce np. 24×24 cm, należy podwoić liczbę składników. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu, szybkie i przepyszne.



To ciasto bez pieczenia polecam przygotować każdemu, nawet osobom, które nie potrafią lub nie lubią piec. Jest banalnie proste do zrobienia i obłędne w smaku! Fajna mała porcyjka słodkości na każda okazję.

CIASTO KAJMAKOWY HERBATNICZEK – PRZEPIS

Składniki

  • 24 herbatniki ciemne
  • 15 krakersów
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan fix
  • 3 łyżki masy kajmakowej

Polewa

  • 2 łyżki masy kajmakowej
  • 3 łyżki mleka


Wykonanie

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę przelewamy do misy miksera. Dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem i całość ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy masę kajmakową i mieszamy do połączenia.
  • Formę 16×16 cm wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy warstwę herbatników, a na nich rozprowadzamy porcję masy. Następnie kolejna warstwa herbatników, masa, krakersy, masa, herbatniki, masa, herbatniki i na koniec masa. 
  • Pozostałe krakersy kruszymy i wykładamy na wierzch ciasta. 
  • 2 łyżki masy kajmakowej podgrzewamy, dodajemy do niej mleko i mieszamy, by była nieco rzadsza. Taką polewą dekorujemy ciasto.
  • Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. 


Ciasto kajmakowy herbatniczek bez pieczenia
Ciasto kajmakowy herbatniczek


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 730

Dodaj komentarz

dziewiętnaście − 6 =