Bitki schabowe w sosie własnym

Bitki schabowe w sosie własnym

Schab duszony to pyszne danie obiadowe, które wymaga minimum składników i pracy. Wystarczy obsmażyć schab, a następnie dusić go przez godzinę w bulionie, na którego bazie można przygotować pyszny sos do schabu.



Bitki schabowe w sosie własnym idealnie smakują z tradycyjnymi ziemniakami i surówką. Taki zestaw to świetny pomysł na rodzinny obiad w zwykły dzień, a także na różnego rodzaju rodzinne okazje. Bardzo polecam, bo całość smakuje obłędnie! Smacznego!

BITKI SCHABOWE W SOSIE WŁASNYM – PRZEPIS

Składniki

  • 800 g schabu bez kości
  • 500 ml bulionu
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 papryki ostrej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe 
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • kilka gałązek świeżej pietruszki


Wykonanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy cebulę i podsmażamy. 
  • Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy na patelnię z cebulą i razem podsmażamy. 
  • Schab kroimy w plastry, lekko rozbijamy. Doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy kawałki schabu z obu stron. 
  • Do rondla przekładamy podsmażoną z marchewką cebulę, podsmażone mięso, całość zalewamy bulionem. Ważne, by mięso w całości było zanurzone w bulionie. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Dodajemy również ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz posiekaną pietruszkę. Całość przykrywamy i dusimy na małej mocy palnika przez godzinę. 
  • Pod koniec do sosu dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą, majeranek oraz zagęszczamy sos mąką. 


Bitki schabowe w sosie własnym przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiem + dwanaście =