Ciasto kajmakowy herbatniczek

ciasto kajmakowy herbatniczek

Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto kajmakowy herbatniczek. Mała porcyjka na deser do popołudniowej kawki. Swoje ciasto przygotowałam w formie 16×16 cm, jeśli chcecie przygotować je w większej blaszce np. 24×24 cm, należy podwoić liczbę składników. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu, szybkie i przepyszne.



To ciasto bez pieczenia polecam przygotować każdemu, nawet osobom, które nie potrafią lub nie lubią piec. Jest banalnie proste do zrobienia i obłędne w smaku! Fajna mała porcyjka słodkości na każda okazję.

CIASTO KAJMAKOWY HERBATNICZEK – PRZEPIS

Składniki

  • 24 herbatniki ciemne
  • 15 krakersów
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan fix
  • 3 łyżki masy kajmakowej

Polewa

  • 2 łyżki masy kajmakowej
  • 3 łyżki mleka


Wykonanie

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę przelewamy do misy miksera. Dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem i całość ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy masę kajmakową i mieszamy do połączenia.
  • Formę 16×16 cm wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy warstwę herbatników, a na nich rozprowadzamy porcję masy. Następnie kolejna warstwa herbatników, masa, krakersy, masa, herbatniki, masa, herbatniki i na koniec masa. 
  • Pozostałe krakersy kruszymy i wykładamy na wierzch ciasta. 
  • 2 łyżki masy kajmakowej podgrzewamy, dodajemy do niej mleko i mieszamy, by była nieco rzadsza. Taką polewą dekorujemy ciasto.
  • Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. 


Ciasto kajmakowy herbatniczek bez pieczenia
Ciasto kajmakowy herbatniczek


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 804

1 komentarz

Dodaj komentarz

1 × trzy =