Ciasto królewskie bez pieczenia

Ciasto królewskie bez pieczenia

Ciasto królewskie bez pieczenia to elegancki, wielowarstwowy deser, który zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale także i wyglądem. Idealne połączenie budyniowego kremu, bitej śmietany, delikatnych herbatników oraz warstwy dżemu porzeczkowego sprawia, że każda porcja smakuje jak deser godny królewskiego stołu. 



Ciasto królewskie nie wymaga pieczenia, dzięki czemu jego przygotowanie jest szybkie i proste. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, by stworzyć ten efektowny i pyszny deser, który z pewnością zachwyci gości przy każdej okazji. Zapraszam na przepis na pyszne ciasto bez pieczenia, które pokochacie już po pierwszym kęsie!

PRZEPIS NA CIASTO KRÓLEWSKIE BEZ PIECZENIA

Składniki

  • ok. 200 g herbatników maślanych 
  • ok. 100 g herbatników kakaowych
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 500 ml mleka 
  • 2 budynie waniliowe
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
  • 60 g gorzkiej czekolady


Wykonanie

  • Do rondelka przelać mleko, odlać około 150 ml do osobnego kubka. Do mleka w rondelku dodać cukier i zagotować. Do kubka z mlekiem przesypać budynie i mieszać do rozpuszczenia. Kiedy mleko w rondelku się zagotuje, wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do przestygnięcia.

  • Miękkie masło utrzeć na puch ze szczyptą soli. Ciągle ucierając stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce. Ucierać do momentu uzyskania jednolitego kremu. Ważne jest to by utarte masło i budyń miały taką samą temperaturę. 

  • Blaszkę 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć warstwę herbatników maślanych a na nich rozprowadzić dżem porzeczkowy. Na wierzch ułożyć kolejną warstwę herbatników.

  • Następnie na herbatniki wyłożyć krem budyniowy, wyrównać i ułożyć herbatniki kakaowe. 

  • 300 ml śmietanki kremówki przelać do wysokiego naczynia, dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-fix i ubić na puszystą masę. Gotową masę wyłożyć na herbatniki. 

  • Orzeszki ziemne posiekać, wyłożyć na ciasto. 

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 30 ml śmietanki kremówki. Odstawić do lekkiego przestygnięcia i udekorować nią ciasto. 

  • Gotowe ciasto wstawić do lodówki na całą noc


Ciasto królewskie bez pieczenia przepis
Przepis na ciasto królewskie bez pieczenia
Ciasto królewskie bez pieczenia
Ciasto królewskie bez pieczenia
Przepis na ciasto królewskie bez pieczenia


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 534

Dodaj komentarz

12 − 2 =