Zapiekanka obiadowa kebab-gyros



Z pewnością wiele z Was, tak jak ja uwielbia zapiekanki obiadowe. Są one fajną opcją na dwudniowy obiad, dzięki czemu nie mając czasu mamy okazje zjeść coś ciepłego. Nie musimy także codziennie spędzać dużej ilości czasu w kuchni, ponieważ kolejnego dnia możemy taką zapiekankę odgrzać i cieszyć się jej cudownym smakiem. Na moim blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów na zapiekanki obiadowe, które Wam serdecznie polecam.

Zapiekanka obiadowa kebab-gyros to kolejna propozycja na pyszny obiad. Do jej przygotowania zainspirowała mnie zupa kebab-gyros, na którą przepis znajdziecie na blogu. Sama nazwa kebab-gyros świadczy o tym, że będzie pysznie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!

Polecam Wam także wypróbować przepis na sałatkę kebab gyros. Która cieszy się dużym zainteresowaniem wśród czytelników.

Poniżej zaprezentuję Wam pyszny przepis na zapiekankę kebab-gyros. Szybkie i smaczne danie obiadowe, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Zapiekanka jest szybka i łatwa w przygotowaniu i co najważniejsze bardzo smaczna. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ OBIADOWĄ KEBAB-GYROS



Składniki

  • 600 g fileta kurczaka
  • 200 g makaronu penne
  • 5 ogórków korniszonów
  • 1 papryka czerwona
  • 120 g mozzarelli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 5-6 łyżek ketchupu
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka curry

Wykonanie

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Przyprawiamy łyżeczką papryki wędzonej, łyżeczką przyprawy kebab-gyros, łyżeczką pieprzu ziołowego, łyżeczką soli, łyżeczką curry. Doprawionego kurczaka dusimy na małym ogniu.
  • Paprykę kroimy w kostkę.
  • Ogórki kroimy w paseczki.
  • Mozzarelle ścieramy na tarce.
  • Keczup łączymy z majonezem i przyprawionym solą i pieprzem jogurtem naturalnym.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego umieszczamy kolejno: makaron, papryka, ogórki, kukurydza, kurczak, sos, ser mozzarella.
  • Pieczemy 25 minut w 180 stopniach, grzanie góra-dół.




3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 × 2 =