Filet z kurczaka po chłopsku

Filet z kurczaka po chłopsku

Filet z kurczaka po chłopsku to danie, które w ostatnim czasie zagościło w naszym domu. Ostatnio bardzo polubiliśmy kurczaka w wersji zapiekanej, zamiast tradycyjnego kotleta w panierce smażonego na głębokim tłuszczu. Zawsze to nieco zdrowej, ale i smaczniej 🙂



Kurczak zapiekamy w piekarniku z dodatkiem ogórka konserwowego oraz sera mozzarella smakuje naprawdę bardzo fajnie. Mięso jest soczyste i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Do tego tradycyjne ziemniaczki i surówka i mamy smaczny i sycący obiad. Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję oraz listę składników, niezbędnych do przygotowania tego dania.

FILET Z KURCZAKA PO CHŁOPSKU – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 cebula
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 150 g sera mozzarella
  • 2 kwaśnej łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • przyprawa do kurczaka


Wykonanie

  • Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki (jak na kotlety). Delikatnie rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa.
  • Kotleciki doprawiamy z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką oraz przyprawą do kurczaka. Przyprawione mięso wykładamy na dno naczynia żaroodpornego.
  • Ogórki kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do miski, dodajemy śmietanę oraz majonez. Całość mieszamy i rozprowadzamy w naczyniu na mięsie.
  • Cebulę kroimy w piórka i układamy w naczyniu.
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 40 minut, grzanie góra-dół.
  • Po upływie czasu zdejmujemy pokrywkę i kurczaka posypujemy startą na tarce mozarellą. Pieczemy przez 10-15 minut bez przykrycia do momentu roztopienia i zarumienienia sera.


Filet z kurczaka po chłopsku
Filet z kurczaka po chłopsku


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

pięć + dwa =