Ciasto Last Minute



Ciasto last minute to idealny pomysł na szybki i smaczny deser, kiedy mamy mało czasu. Robi się je naprawdę błyskawicznie i sprawnie. Składa się z bardzo podstawowych składników, które możecie zakupić w każdym sklepie.

Ciasto last minute nie raz ratowało sytuację w moim domu, kiedy spodziewałam, się gości, a nie miałam czasu na przygotowanie czegoś bardziej pracochłonnego. Deser ten składa się ze spodu herbatnikowego, dżemy porzeczkowego i masy na bazie śmietanki kremówki. Całość w połączeniu ze sobą smakuje naprawdę świetnie.

Zapraszam serdecznie wszystkich miłośników ciasta bez pieczenia na kolejny smaczny wynalazek w tej dziedzinie. Ciasto last minute z pewnością posmakuj każdemu z Was i zachwyci Waszych gości.

PRZEPIS NA CIASTO LAST MINUTE



Składniki

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 mały słoik dżemu porzeczkowego
  • 1 paczka herbatników
  • migdały

Wykonanie

  • Żelatynę rozpuścić w 80 ml wrzątku, odstawić do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatki cukru pudru, Następnie stopniowo dodawać mascarpone, łyżka po łyżce. Pod koniec ubijania wlewamy do masy przestygniętą żelatynę.
  • Na blaszce 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Herbatniki smarujemy dżemem porzeczkowym.
  • Następnie rozprowadzamy przygotowaną masę śmietanową. Wierch ciasta dekorujemy sprażonymi migdałami. 




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

jedenaście + jeden =