Ciasto last minute to idealny pomysł na szybki i smaczny deser, kiedy mamy mało czasu. Robi się je naprawdę błyskawicznie i sprawnie. Składa się z bardzo podstawowych składników, które możecie zakupić w każdym sklepie.
Ciasto last minute nie raz ratowało sytuację w moim domu, kiedy spodziewałam, się gości, a nie miałam czasu na przygotowanie czegoś bardziej pracochłonnego. Deser ten składa się ze spodu herbatnikowego, dżemy porzeczkowego i masy na bazie śmietanki kremówki. Całość w połączeniu ze sobą smakuje naprawdę świetnie.
Zapraszam serdecznie wszystkich miłośników ciasta bez pieczenia na kolejny smaczny wynalazek w tej dziedzinie. Ciasto last minute z pewnością posmakuj każdemu z Was i zachwyci Waszych gości.
PRZEPIS NA CIASTO LAST MINUTE
Składniki
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 mały słoik dżemu porzeczkowego
- 1 paczka herbatników
- migdały
Wykonanie
- Żelatynę rozpuścić w 80 ml wrzątku, odstawić do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatki cukru pudru, Następnie stopniowo dodawać mascarpone, łyżka po łyżce. Pod koniec ubijania wlewamy do masy przestygniętą żelatynę.
- Na blaszce 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Herbatniki smarujemy dżemem porzeczkowym.
- Następnie rozprowadzamy przygotowaną masę śmietanową. Wierch ciasta dekorujemy sprażonymi migdałami.