Ciasto maślane z borówkami – delikatne wilgotne, puszyste i mięciutkie, wręcz rozpływa się w ustach. Bardzo lubimy piec tego typu ciasta, ponieważ takie tradycyjne wypieki smakują najlepiej w naszym domu.
Jesteśmy pewni, że ciasto maślane z borówkami posmakuje również Wam i Waszym domownikom.
Ciasto maślane z borówkami to świetny deser do kawy, a także smaczny poczęstunek w przypadku niezapowiedzianych gości.
PRZEPIS NA CIASTO MAŚLANE Z BORÓWKAMI
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczeni
- 250 g borówek
Przygotowanie:
- Masło utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym a następnie z jajkami, dodając je stopniowo.
- Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej do masy maślanej i wymieszaj na jednolite ciasto.
- Wyłóż ciasto na blaszkę ( wymiar 25×25) wyścieloną papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj borówki.
- Piecz (grzanie góra-dół) w temperaturze 180°C przez ok. 25 min.
- Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Moje już w piekarniku 🙂 Pozdrawiam!
Dziękuję za przepis ciasto jest pyszne
W mgnieniu oka znika z talerza 🙂
Pyszne, ja dodałam jeszcze trochę maślanki.