Ciasto orzechowo-kakaowe z kremem

Ciasto orzechowo-kakaowe z kremem


Ciasto orzechowo-kakaowe z kremem to bardzo smaczny wypiek, któremu ciężko się oprzeć. Połączenie kakaowego i orzechowego biszkopta z puszystą masą, przełamaną dżemem porzeczkowym to prawdziwy raj dla podniebienia. Ciasto jest bardzo puszyste, smaki idealnie wyważone, nic tylko piec, a następnie zachwycać się jego cudownym smakiem.

Przepis na ciasto orzechowo-kakaowe z kremem jest naprawdę bardzo prosty. Poniżej znajdziecie dokładny opis zawierający wszystkie etapu przygotowania ciasta. Dodatkowo, dla ułatwienia przygotowałam dla Was filmik, w którym zobaczycie jak krok po kroku przygotować ten smaczny deser.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto orzechowo-kakaowe z kremem. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju domowe imprezy, imieniny, urodziny a szczególnie na święta.

PRZEPIS NA CIASTO ORZECHOWO-KAKAOWE Z KREMEM



Składniki

Biszkopt kakaowy

  • 6 jaj
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki
  • łyżeczka wody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki kakao

Biszkopt orzechowy

  • 3 jajka
  • 120 g dowolnych orzechów
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mąki

Krem

  • 1/3 szklanki wody
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 500 ml śmietanki 30-36%
  • niepełna szklanka cukru pudru

Dodatkowo

  • 300 g dżemu porzeczkowego


Przygotowanie

Biszkopt kakaowy

  • Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, ponownie ubijamy.
  • Następnie dodajemy mąkę, żółtka, mąkę ziemniaczaną, wodę, proszek do pieczenia, kakao – wszystko dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki.
  • Ciasto umieszczamy w blaszce 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25-30 min w 180 stopniach.
  • Ostygnięty biszkopt kroimy na 2 części.

Biszkopt orzechowy

  • Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, ponownie ubijamy.
  • Orzechy rozdrabniamy, tak by powstały malutkie kawałeczki. Można je posiekać nożem, lub rozdrobnić mechanicznie.
  • Do białek dodajemy orzechy, mąkę, proszek, bułkę tartą, żółtka. Mieszamy szpatułką.
  • Ciasto przelewamy do formy 24×24 cm. Pieczemy przez 20 min w 180°.

Krem

  • Żelatyny mieszamy z wodą, odstawiamy na kilka minut by spęczniała.
  • Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na pianę.
  • Do ubitej śmietanki dodajemy żelatynę, mieszamy.

Wykonanie:

Warstwy ciasta układamy następująco:

  • 1/2 kakaowego biszkoptu
  • 1/2 dżemu porzeczkowego
  • 1/2 kremu
  • biszkopt orzechowy
  • 1/2 dżemu porzeczkowego
  • 1/2 kremu
  • 1/2 kakaowego biszkoptu


Ciasto orzechowo-kakaowe z kremem przepis
przepis na ciasto orzechowo-kakaowe z kremem
przepis na ciasto kakaowo-orzechowe z kremem


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.