Ciasto Śmietankowe z Musem Porzeczkowym



Pyszne ciasto śmietankowe z musem porzeczkowym. Jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ciasto nie jest mdłe i słodkie, ponieważ słodycz kremu przełamana jest kwaśnym musem. Smakuje wyśmienicie! 

Przepis na dużą blaszkę

Biszkopt:

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  • Białka ubijamy na sztywną piane. Następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier. 
  • Wszystko razem ubijamy, tak aby powstała gęsta i puszysta masa. 
  • Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do momentu połączenia składników. 
  • Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut.
  • Kiedy biszkopt wystygnie, dzielimy go na dwie części.


Masa:

Składniki:

  • 2 opakowania śmietanki 30% po 500 ml
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 serki mascarpone

Dodatkowo:

  • 2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki
  • opcjonalnie na wierzch: maliny/wiórka kokosowe/ kakao/ starta czekolada

Przygotowanie:

  • Schłodzoną śmietankę ubijamy śmietankę na sztywno. 
  • Następnie dodajemy cukier puder i serek mascarpone, miksujemy do połączenia.
  • Masę dzielimy na dwie części.

Rada: Z uwagi na dużą ilość masy można składniki najpierw podzielić na pół (1 śmietanka, 1 serek, 3 łyżki cukru pudru) i zrobić osobno dwa razy taki sam krem.

Wykonanie:

  • Pierwszą warstwę biszkopta smarujemy dżemem, następnie nakładamy jedną porcję masy.
  • Kładziemy drugą część biszkopta i dociskamy.
  • Smarujemy ponownie dżemem, a następnie pozostałą masą.
  • Wierzch dekorujemy według własnych upodobań. Najlepiej smakuje z malinami lub kakaem 🙂

Uwaga: biszkopt może ciemnieć od dżemu



12 komentarze

  1. Serek mascarpone to w jakiej ilości ma by 250g 500g bo pisze dwa opakowania ale jakiej pojemności

  2. Zrobiłam to ciasto . Jest bardzo pyszne dopiero na trzeci dzień jak już biszkopty wchłoną dżem z zmiękną . Polecam i dziękuję za przepis💖

  3. Dzień dobry,
    Po dodaniu cukru pudru śmietanka się zważyła, robiłam dwa razy i dwa razy to samo.
    Czemu?

    • Czy śmietanka była odpowiednio schłodzona? Jeśli będzie zbyt słabo schłodzona może się zwarzyć podczas ubijania. Można także schłodzić naczynie, w którym będzie się ubijać śmietankę – wstawiając je na chwilę do lodówki.

      • Śmietanka była z lodówki, ubiła się pięknie, dopiero po dodaniu cukru zaczęła się warzyć.
        Trzeci raz zrobiłam bez cukru i taką rozłożyłam na ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *