Dietetyczne Zapiekane Placki Ziemniaczane



Tradycyjne placki ziemniaczane są bardzo ciężkie i tłuste. Dbając o swoją sylwetkę, nie możemy sobie na nie pozwolić zbyt często.

W dzisiejszym wpisie przedstawimy Wam świetną alternatywę, czyli dietetyczne zapiekane placki ziemniaczane, które smakują równie dobrze, a na dodatek są lekkie, zdrowe i możemy sobie na nie pozwolić, kiedy tylko mamy na nie ochotę.

Składniki:

  • 600 g ziemniaków,
  • cebula,
  • marchewka,
  • 2 jajka,
  • 50 g zmielonych płatków owsianych,
  • ząbek czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, koperek, natka pietruszki.

Ziemniaki i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule drobno szatkujemy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszkamy. Gotową masę najlepiej odstawić w chłodne miejsce na około godzinę.

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Masę najlepiej wykładać za pomocą łyżki, tworząc kształt cienkiego placka. Aby placki nie przywarły do papieru, warto użyć oleju w sprayu. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.





Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

2 × pięć =