Tradycyjne placki ziemniaczane są bardzo ciężkie i tłuste. Dbając o swoją sylwetkę, nie możemy sobie na nie pozwolić zbyt często.
W dzisiejszym wpisie przedstawimy Wam świetną alternatywę, czyli dietetyczne zapiekane placki ziemniaczane, które smakują równie dobrze, a na dodatek są lekkie, zdrowe i możemy sobie na nie pozwolić, kiedy tylko mamy na nie ochotę.
Składniki:
- 600 g ziemniaków,
- cebula,
- marchewka,
- 2 jajka,
- 50 g zmielonych płatków owsianych,
- ząbek czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, koperek, natka pietruszki.
Ziemniaki i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule drobno szatkujemy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszkamy. Gotową masę najlepiej odstawić w chłodne miejsce na około godzinę.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Masę najlepiej wykładać za pomocą łyżki, tworząc kształt cienkiego placka. Aby placki nie przywarły do papieru, warto użyć oleju w sprayu. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.