Rwany Chlebek Czosnkowy z Ziołami



Rwany chlebek czosnkowy z ziołami to nic innego jak klasyczny, domowy chleb pieczony z masłem z dodatkiem czosnku i przypraw ziołowych. Świetnie smakuje jeszcze ciepły. Będzie idealnym dodatkiem do grilla i różnego rodzaju sałatek.

Rwany chlebek czosnkowy z ziołami wygląda bardzo efektownie ze względu na swoją harmonijkową strukturę. Możemy upiec go także w okrągłej blaszce, dzięki czemu będzie wyglądać jeszcze ciekawiej. My tym razem wykonaliśmy go w tradycyjnej prostokątnej blaszce, ponieważ zależało nam na większej porcji. Chlebek z ziołami bardzo szybko znika z talerza. Szczególnie podczas domowych imprez.

Przepis na domowy chlebek ziołowy jest bardzo prosty, nie ma w nim żadnej filozofii. On zawsze wychodzi i smakuje obłędnie. Za każdym razem możemy nadać mu inny aromat i smak, dodając inne zioła.



Poniżej zaprezentujemy Wam nasz ulubiony przepis na domowy rwany chlebek czosnkowy z ziołami, który będzie idealną przekąską na różnego rodzaju imprezy, grille, a nawet na święta.

PRZEPIS NA DOMOWY CHLEBEK CZOSNKOWY Z ZIOŁAMI

Składniki:

Ciasto:

  • 1100 g mąki pszennej 
  • 3 szklanki ciepłej wody
  • 90 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 7 łyżeczek oliwy 

Nadzienie czosnkowo – ziołowe:

  • 120 ml oliwy
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • pęczek posiekanego koperku 
  • łyżka ziół prowansalskich
  • łyżka majeranku 
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki soli


Przygotowanie:

  • Drożdże kruszyny do miseczki, dodajemy cukier, wodę i 4 łyżki  mąki. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na kilka minut. 
  • Mieszamy  oliwę, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła.
  • Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę  w ciepłe miejsce.
  • Ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na 6 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy oliwą z ziołami i kroimy wzdłuż na 3 paski. Każdy pasek zwijamy w harmonijkę.


  • Gotowe kawałki  układamy w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 20-30  minut do wyrośnięcia.
  • Pieczemy w nagrzanym piekarniku, temperatura 180 stopni, grzałka góra/dół  przez ok 40-50min.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.