Domowe chlebki naan

Domowe chlebki naan

Super przepis na pyszne chlebki naan. Można je wykorzystać jak dodatek do wielu smacznych dań jak na przykład kurczak tikka masala. Domowe chlebki naan same w sobie świetnie smakują, ale posmarowane masełkiem z dodatkiem czosnku i domowych ziół to prawdziwy raj dla podniebienia.



Domowe chlebki naan to świetny zmiennik dla pieczywa. Można je serwować jako dodatek do sałatek, a także można na nich przygotować świetne przekąski. Przepis, który zaprezentuję Wam poniżej, jest banalnie prosty i sprawdzony. Śmiało możecie brać się za przygotowanie, bo są pyszne!

DOMOWE CHLEBKI NAAN – PRZEPIS

Składniki

  • 250 mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 125 g jogurtu greckiego
  • 50 ml mleka
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli


Wykonanie

  • Do ciepłego (niegorącego) mleka dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski przekładamy mąkę, jogurt naturalny, roztopione masło oraz sól. Dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto, za pomocą dłoni lub robota.
  • Z ciasta formujemy kuleczkę, miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, do wyrośnięcia.
  • Po upływie czasu ciasto wyjmujemy z misy, przekładamy na stolnice i dzielimy na 6 części. Z każdego kawałka ciasta formujemy placuszki i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Patelnię (nieprzywierającą) rozgrzewamy i kolejno smażymy placuszki pod przykryciem przez kilka minut z obu stron.


Domowe chlebki naan
Domowe chlebki naan


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

10 − siedem =