Super przepis na pyszne chlebki naan. Można je wykorzystać jak dodatek do wielu smacznych dań jak na przykład kurczak tikka masala. Domowe chlebki naan same w sobie świetnie smakują, ale posmarowane masełkiem z dodatkiem czosnku i domowych ziół to prawdziwy raj dla podniebienia.
Domowe chlebki naan to świetny zmiennik dla pieczywa. Można je serwować jako dodatek do sałatek, a także można na nich przygotować świetne przekąski. Przepis, który zaprezentuję Wam poniżej, jest banalnie prosty i sprawdzony. Śmiało możecie brać się za przygotowanie, bo są pyszne!
DOMOWE CHLEBKI NAAN – PRZEPIS
Składniki
- 250 mąki pszennej
- 25 g masła
- 125 g jogurtu greckiego
- 50 ml mleka
- 10 g drożdży świeżych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie
- Do ciepłego (niegorącego) mleka dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do miski przekładamy mąkę, jogurt naturalny, roztopione masło oraz sól. Dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto, za pomocą dłoni lub robota.
- Z ciasta formujemy kuleczkę, miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, do wyrośnięcia.
- Po upływie czasu ciasto wyjmujemy z misy, przekładamy na stolnice i dzielimy na 6 części. Z każdego kawałka ciasta formujemy placuszki i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
- Patelnię (nieprzywierającą) rozgrzewamy i kolejno smażymy placuszki pod przykryciem przez kilka minut z obu stron.