Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno na biszkopcie

Prosty do zrobienia sernik na zimno z truskawkami na biszkopcie. To bardzo smaczny i letni deser, idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Moim zdaniem to jeden z lepszych przepisów na sernik na zimno!



Sernik na zimno z truskawkami to proste połączenie a smak obłędny! Delikatny biszkopt w połączeniu z masą serową oraz galaretką z dodatkiem truskawek to prawdziwy raj dla podniebienia. Fajnie sprawdzi się na niedzielę do kawki, a także na różnego rodzaju letnie przyjęcia. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 3 jajka
  • 60 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

MASA SEROWA

  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 600 g sera twarogowego z wiaderka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wody

DODATKOWO

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 500 g truskawek


Wykonanie

BISZKOPT

  • Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając na wysokich obrotach, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy.
  • Kiedy masa będzie już odpowiednio ubita, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy do połączenia składników.
  • Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, do połączenia składników.
  • Masę przekładamy na formę 24×24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 20 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopty odstawiamy do przestygnięcia.


MASA SEROWA

  • Żelatynę moczymy w 60 ml zimnej wody, odstawiamy na około 10 minut, do napęcznienia. Następnie podgrzewamy, mieszając do całkowitego rozpuszczenia, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru na puszystą masę. Kolejno stopniowo dodajemy twaróg z wiaderka, miksując na małych obrotach, do połączenia. Pod koniec do masy dodajemy żelatynę. Należy ją wcześniej zahartować, dodając do niej łyżkę masy serowej. Całość mieszamy i przekładamy do masy, miksujemy do połączenia składników.
  • Do formy z upieczonym i przestygniętym biszkoptem przekładamy przygotowaną masę serową. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia.

GALARETKA TRUSKAWKAMI

  • Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy na ćwiartki.
  • Przygotowane truskawki układamy na cieście i zalewamy tężejącą galaretką. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.


Sernik na zimno  truskawkami
ciasto z truskawkami
Sernik z truskawkami
ciasto truskawkowe


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.7 / 5. Oddanych głosów: 3

Dodaj komentarz

18 − 15 =