Czy są z nami miłośnicy leśnych wypraw i grzybobrania? My bardzo lubimy rodzinne wypady do lasu na grzyby. Radość podczas znalezienia grzybów, szczególnie tych dużych, jest nie do opisania.
Po zebraniu grzybów trzeba oczywiście je w jakiś sposób przerobić: oczyścić, zasuszyć, zamarynować. Część grzybów oczywiście suszymy do wigilijnej zupy grzybowej, a inne marynujemy.
W tym wpisie przedstawimy Wam nasz domowy przepis na pyszne grzyby marynowane w zalewie octowej.
Do marynowania możemy wykorzystać różnego rodzaju grzyby, mogą to być borowiki, kurki, maślaki, rydze, opieńki czy podgrzybki.
PRZEPIS NA GRZYBY MARYNOWANE
Składniki:
- 2 kg grzybów
- 1000 ml wody
- 250 ml octu 10%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka gorczycy
- 1 cebula
- 4 liście laurowe
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka pieprzu ziarnistego
Przygotowanie:
- Zebrane grzyby dokładnie oczyścić i wypłukać. Te większe okazy pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę obrać i pokroić na ćwiarteczki, a następnie w krążki.
- Przygotować zalewę: Wodę z octem, z przyprawami (sól, cukier, ziele angielskie, gorczyca, pieprz i liście laurowe) zagotowujemy.
- Zagotować wodę, wrzucić do niej grzyby i cebulę – gotować przez 5 minut.
- Odcedzić i włożyć do wcześniej wyparzonych słoików (3/4 objętości)
- Grzyby w słoikach zalać przygotowaną zalewą octową, następnie mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem.
- Po ostygnięciu odstawić do spiżarki.