Makowiec z 2 składników

Makowiec z ciasta francuskiego i gotowej masy makowej to rewelacyjny wypiek, idealny dla leniwych, a także tych, który nie mają czasu na przesiadywanie w kuchni.



Przepis na roladę makową, którą przygotowałam jest bardzo prosty a sam makowiec naprawdę szybki do zrobienia. Wystarczy na cieście francuskim rozsmarować masę makową i zwinąć w rulonik. Następnie upiec i gotowe. Wydaje się bardzo prosty? I taki właśnie jest!

Makowiec z ciasta francuskiego idealnie sprawdzi się na święta, jako dodatek do ulubione kawy, a także na rodzinne spotkania czy domowe imprezy. Zapraszam na przepis, bo rolada makowa smakuje naprawdę świetnie.

MAKOWIEC Z CIASTA FRANCUSKIEGO – PRZEPIS

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 400 g gotowej masy makowej

Dodatkowo

  • żółtko do posmarowania


Wykonanie

  • Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Wykładamy masę makową, rozsmarowując ją po całej powierzchni ciasta. 
  • Ciasto z makiem zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku.
  • Roladę wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 35 minut, grzanie góra-dół.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

1 komentarz

Dodaj komentarz

trzynaście + sześć =