
Jajka w sosie rosyjskim to pyszna i elegancka propozycja na Wielkanocny stół. Ugotowane na twardo jajka podawane na kremowym, sosie rosyjskim smakują naprawdę świetnie. Sos rosyjski jest wyrazisty w smaku, dzięki ostrej musztardzie rosyjskiej. W połączeniu z delikatnymi jajkami smakuje naprawdę wyśmienicie.
Jajka w sosie rosyjskim to idealna propozycja dla miłośników jajek w nieco bardziej wyrafinowanej odsłonie. Szybkie w przygotowaniu, a zarazem efektowne – doskonałe na Wielkanoc, rodzinne przyjęcia, kolacje czy spotkania z przyjaciółmi.
Polecam również:
JAJKA W SOSIE ROSYJSKIM – PRZEPIS
Składniki
- 4 jajka
- 10 pieczarek marynowanych
- 5 ogórków konserwowych
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i przekroić na połówki.
- Pieczarki marynowane oraz ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę.
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
- Do miski przełożyć pokrojone w kostkę składniki, dodać musztardę, majonez, jogurt naturalny, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać.
- Gotowy sos przełożyć na półmisek a na nim poukładać połówki jajek. Udekorować szczypiorkiem.



