Jajka w sosie rosyjskim

Jajka w sosie rosyjskim

Jajka w sosie rosyjskim to pyszna i elegancka propozycja na Wielkanocny stół. Ugotowane na twardo jajka podawane na kremowym, sosie rosyjskim smakują naprawdę świetnie. Sos rosyjski jest wyrazisty w smaku, dzięki ostrej musztardzie rosyjskiej. W połączeniu z delikatnymi jajkami smakuje naprawdę wyśmienicie.



Jajka w sosie rosyjskim to idealna propozycja dla miłośników jajek w nieco bardziej wyrafinowanej odsłonie. Szybkie w przygotowaniu, a zarazem efektowne – doskonałe na Wielkanoc, rodzinne przyjęcia, kolacje czy spotkania z przyjaciółmi.

Polecam również:

JAJKA W SOSIE ROSYJSKIM – PRZEPIS

Składniki

  • 4 jajka
  • 10 pieczarek marynowanych
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  1. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i przekroić na połówki.

  2. Pieczarki marynowane oraz ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę. 

  3. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.

  4. Do miski przełożyć pokrojone w kostkę składniki, dodać musztardę, majonez, jogurt naturalny, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać. 

  5. Gotowy sos przełożyć na półmisek a na nim poukładać połówki jajek. Udekorować szczypiorkiem.


Jajka w sosie rosyjskim przepis
Przepis na jajka w sosie rosyjskim
Jajka w sosie rosyjskim na Wielkanoc
Wielkanocne jajka w sosie rosyjskim


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 657

Dodaj komentarz

18 − piętnaście =