Kurczak po myśliwsku

Kurczak po myśliwsku

Kurczak po myśliwsku to kolorowe i pełne smaku danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Potrawa ta łączy w sosie soczystego kurczaka z dużą ilością kolorowych warzyw. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i pięknie prezentuje się na talerzu. Fajnie się sprawdzi jako danie główne na specjalne okazje, jak i tradycyjny obiad na co dzień. Zapraszam na przepis!



KURCZAK PO MYŚLIWSKU – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 200 g pieczarek
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 mała papryka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 250 ml wody
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • szczypiorek do dekoracji


Wykonanie

  • Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką. Przełożyć na patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmażyć. 

  • Na osobną patelnię z odrobiną masła wyłożyć pokrojone w plastry pieczarki. Dusić przez kilka minut. 

  • Marchewkę oraz ogórki pokroić w półkrążki. 

  • Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.

  • Kukurydzę odsączyć z zalewy.

  • Do podsmażonego mięsa wlać 250 ml wody, przełożyć pieczarki, dodać marchewkę oraz paprykę. Całość dusić razem pod przykryciem przez 25 minut. Pod koniec dodać kukurydzę.

  • Mąkę wymieszać ze śmietanką, przełożyć na patelnię i wymieszać. Dusić do momentu zgęstnienia sosu. Pod koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem i posypać posiekanym szczypiorkiem. 


Kurczak po myśliwsku przepis
Przepis na kurczaka po myśliwsku
Kurczak po myśliwsku


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 184

Dodaj komentarz

siedemnaście − 1 =