Jajka w sosie czosnkowym

Jajka w sosie czosnkowym

Jajka w sosie czosnkowym to świetna przekąska na każdą okazję. Świetnie sprawdzą się szczególnie na święta Wielkanocne, gdyż wszelkie przekąski z jajkami to idealny wybór na tą okazję! Wielkanoc kojarzy nam się właśnie z jajkami, więc różnego rodzaju jajka faszerowane czy sałatki z jajkami będą idealnym wyborem.



Tym razem przygotowałam jajka w sosie czosnkowym. To bardzo lekka i pyszna przystawka. Składa się z sosu czosnkowego z dodatkiem ogórka świeżego, rzodkiewki oraz szczypiorku. Na takim sosie ułożone są ugotowane jajka, które fajnie smakują z dodatkiem tego sosu. Ta przekąska to również świetny wybór na grilla czy letnie przyjęcia w ogrodzie. Sos jest bardzo delikatny i lekki i idealnie się sprawdzi na tego typu imprezy.

JAJKA W SOSIE CZOSNKOWYM – PRZEPIS

Składniki

  • 1 ogórek świeży
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 jajek
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na połówki.
  • Ogórka obrać i pokroić w kosteczkę.
  • Rzodkiewkę umyć, również pokroić w drobną kosteczkę.
  • Szczypiorek drobno posiekać.
  • Do miski przełożyć jogurt naturalny, majonez, posiekaną rzodkiewkę, ogórka, połowę szczypiorku przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Wymieszać.
  • Na półmisek wyłożyć przygotowany sos i ułożyć na nim jajka. Wierzch udekorować posiekanym szczypiorkiem.


Jajka w sosie czosnkowym przepis
Jajka w sosie czosnkowym z rzodkiewką
Jajka w sosie czosnkowym z ogórkiem
Jajka w sosie czosnkowym na Wielkanoc


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 14

Dodaj komentarz

osiemnaście − siedem =