Kostka Chałwowa

Kostka Chałwowa


Kostka chałwowa – coś dla fanów słodkości z charakterem

Lubicie chałwę? Ja ją uwielbiam! Szczególnie za intensywny, lekko orzechowy smak! Postanowiłam wykorzystać ją podczas pieczenia i przygotowałam ciasto kostka chałwowa. Dodatek chałwy potrafi całkowicie odmienić nawet najprostsze ciasto, a to, które przygotowałam wyszło przepyszne! 

Ciasto kostka chałowa podbije serca wszystkich łasuchów i miłośników chałwy. Ciasto z chałwą to połączenie kremowej słodyczy z lekką kwaśnością dżemu z czarnej porzeczki oraz delikatnego biszkopta kakaowego. Kostka chałwowa świetnie sprawdzi się na każdą okazję, czy to rodzinne spotkanie, czy leniwe popołudnie z kawą a szczególnie na zbliżające się święta! Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Na pewno będziecie zadowoleni ze smaku tego wypieku!

Zapraszam również do zakładki CIASTA I WYPIEKI tam znajdziecie inne, pyszne przepisy na domowe wypieki.



CIASTO KOSTKA CHAŁWOWA – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 4 jajka rozmiar L
  • 130 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

KREM CHAŁWOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g chałwy

DODATKOWO

  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
  •  50 g chałwy do dekoracji wierzchu ciasta


Wykonanie

  • Białka jajek ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier, miksować do uzyskania puszystej i szklistej piany. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka. Pod koniec miksowania dodać olej.
  • Mąki z kakao przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać. Przełożyć do formy 20×30 cm, wcześniej wyścielonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 20 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone na puszystą masę. 1/4 kremu odebrać i odłożyć na bok. Chałwę pokruszyć, dodać do większej części masy i wymieszać.
  • Pierwszy blat biszkopta posmarować dżemem porzeczkowym i wyłożyć na niego krem chałwowy. Przykryć drugim biszkoptem. Na wierzch wyłożyć odłożony krem i udekorować pokruszoną chałwą.


Kostka Chałwowa przepis
Ciasto kostka Chałwowa
Ciasto chałwowe
Ciasto chałowowe przepis
Kostka Chałwowa


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 881

Dodaj komentarz

7 + 13 =