
Kostka chałwowa – coś dla fanów słodkości z charakterem
Lubicie chałwę? Ja ją uwielbiam! Szczególnie za intensywny, lekko orzechowy smak! Postanowiłam wykorzystać ją podczas pieczenia i przygotowałam ciasto kostka chałwowa. Dodatek chałwy potrafi całkowicie odmienić nawet najprostsze ciasto, a to, które przygotowałam wyszło przepyszne!
Ciasto kostka chałowa podbije serca wszystkich łasuchów i miłośników chałwy. Ciasto z chałwą to połączenie kremowej słodyczy z lekką kwaśnością dżemu z czarnej porzeczki oraz delikatnego biszkopta kakaowego. Kostka chałwowa świetnie sprawdzi się na każdą okazję, czy to rodzinne spotkanie, czy leniwe popołudnie z kawą a szczególnie na zbliżające się święta! Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Na pewno będziecie zadowoleni ze smaku tego wypieku!
Zapraszam również do zakładki CIASTA I WYPIEKI tam znajdziecie inne, pyszne przepisy na domowe wypieki.
CIASTO KOSTKA CHAŁWOWA – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 4 jajka rozmiar L
- 130 g mąki pszennej
- 35 g kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
KREM CHAŁWOWY
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 150 g chałwy
DODATKOWO
- 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
- 50 g chałwy do dekoracji wierzchu ciasta
Wykonanie
- Białka jajek ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier, miksować do uzyskania puszystej i szklistej piany. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka. Pod koniec miksowania dodać olej.
- Mąki z kakao przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać. Przełożyć do formy 20×30 cm, wcześniej wyścielonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 20 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone na puszystą masę. 1/4 kremu odebrać i odłożyć na bok. Chałwę pokruszyć, dodać do większej części masy i wymieszać.
- Pierwszy blat biszkopta posmarować dżemem porzeczkowym i wyłożyć na niego krem chałwowy. Przykryć drugim biszkoptem. Na wierzch wyłożyć odłożony krem i udekorować pokruszoną chałwą.




