Pistacjowy blok czekoladowy to przepyszny i elegancki deser, który idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, a także jako codzienna przyjemność na osłodę dnia. Przepis na blok czekoladowy z pistacjami jest bardzo prosty, a sam blok obłędny w smaku! Pięknie prezentuje się stole niczym deser z drogiej restauracji.
Ten blok czekoladowy wręcz rozpływa się w ustach! Przekonacie się sami, jaki jest pyszny! Zapraszam na przepis!
PISTACJOWY BLOK CZEKOLADOWY – PRZEPIS
Składniki
- 3/4 szklanki cukru
- 120 g masła
- 3/4 szklanki wody
- 400 g mleka w proszku
- 150 g herbatników maślanych
- 100 g kremu pistacjowego
- 1/2 szklanki łuskanych pistacji
- 2/3 szklanki suszonej żurawiny
Dodatkowo – na wierzch
- żurawina
- pistacje
- krem pistacjowy
- sól
Wykonanie
- Wodę, masło oraz cukier przełożyć do rondelka, wstawić na gaz i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Odstawić do wystygnięcia.
- Wsypać mleko w proszku. Dokładnie wymieszać, można użyć do tego miksera.
- Dodać pokruszone herbatniki, żurawinę, krem pistacjowy i pistacje. Wymieszać.
- Tortownicę o średnicy 19 cm wyłożyć folią spożywczą i przełożyć do niej masę, ugnieść. Na wierzch wyłożyć żurawinę, pistacje, ozdobić kremem pistacjowym, można również delikatnie posypać solą. Całość wstawić do lodówki na całą noc.
Co to jest za krem pistacjowy? To jest gotowy krem, czy może jakiś w proszku do ubijania z mlekiem?
Krem pistacjowy powstaje przy zmieleniu prażonych pistacji. Ja kupiłam gotowy w słoiczku, ma konsystencję podobną do masła orzechowego.
Dziękuję. Spróbuję zrobić