Pistacjowy blok czekoladowy to przepyszny i elegancki deser, który idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, a także jako codzienna przyjemność na osłodę dnia. Przepis na blok czekoladowy z pistacjami jest bardzo prosty, a sam blok obłędny w smaku! Pięknie prezentuje się stole niczym deser z drogiej restauracji.
Ten blok czekoladowy wręcz rozpływa się w ustach! Przekonacie się sami, jaki jest pyszny! Zapraszam na przepis!
PISTACJOWY BLOK CZEKOLADOWY – PRZEPIS
Składniki
- 3/4 szklanki cukru
- 120 g masła
- 3/4 szklanki wody
- 400 g mleka w proszku
- 150 g herbatników maślanych
- 100 g kremu pistacjowego
- 1/2 szklanki łuskanych pistacji
- 2/3 szklanki suszonej żurawiny
Dodatkowo – na wierzch
- żurawina
- pistacje
- krem pistacjowy
- sól
Wykonanie
- Wodę, masło oraz cukier przełożyć do rondelka, wstawić na gaz i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Odstawić do wystygnięcia.
- Wsypać mleko w proszku. Dokładnie wymieszać, można użyć do tego miksera.
- Dodać pokruszone herbatniki, żurawinę, krem pistacjowy i pistacje. Wymieszać.
- Tortownicę o średnicy 19 cm wyłożyć folią spożywczą i przełożyć do niej masę, ugnieść. Na wierzch wyłożyć żurawinę, pistacje, ozdobić kremem pistacjowym, można również delikatnie posypać solą. Całość wstawić do lodówki na całą noc.