Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym

Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym

Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym to fajny pomysł na pyszny i szybki obiad. Można go przygotować w kilkanaście minut, nie wymaga skomplikowanych składników ani specjalnych zdolności kulinarnych. 



Takie szybkie obiady lubimy najbardziej! Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Mięso jest niesamowicie mięciutkie i delikatne a sos aromatyczny i kremowy. Do tego ziemniaczki i surówka i pełnowartościowy obiad gotowy! Jeśli lubicie kurczaka w sosie, z pewnością kurczak w sosie marchewkowo-pieczarkowym Wam posmakuje!

KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO-MUSZTARDOWYM – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 200 ml bulionu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka


Wykonanie

  • Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić wzdłuż na cieńsze fileciki. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, przełożyć kurczaka i podsmażyć z obu stron.
  • Zalać bulionem i dusić pod przykryciem około 20 minut.
  • Śmietankę kremówkę wymieszać z musztardą i mąką ziemniaczaną. Przelać na patelnię i podgrzewać mieszając do uzyskania kremowej konsystencji sosu.


Kurczak w sosie śmietanowo-musztardowym przepis
Przepis na kurczaka w sosie śmietanowo-musztardowym
Kurczak w sosie musztardowo-śmietanowym


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

siedemnaście − 13 =