Kotleciki szu szu zwane także jako kąski z kurczaka w panierce paprykowo-czosnkowej w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Nic dziwnego, są naprawdę przepyszne i przede wszystkim łatwe do zrobienia.
Te kotleciki szu szu różnią się nieco od znanych nam panierowanych kotlecików, obtaczanych w jajku i bułce tartej. W przypadku kotletów szu szu panierką jest marynata jogurtowa z dodatkiem przypraw. Dzięki temu są chrupiące, soczyste i cudowne w smaku.
Domowe kotleciki szu szu to idealny pomysł na smaczną przekąskę, ale także na obiad, czy kolację. Takie kotleciki można serwować na wiele różnych sposobów, w każdej wersji smakują obłędnie.
Przepis na kotleciki szu szu jest naprawdę bardzo prosty. Sami się o tym przekonacie, czytając poniższy przepis, który dla Was przygotowałam. Korzystałam z niego już wielokrotnie i za każdym razem kotleciki wyszły przepyszne. Często serwuję je w formie ciepłej przekąski z dodatkiem sosu czosnkowego, ale również przygotowuję je także na obiad z dodatkiem frytek czy ziemniaków. Wszyscy je uwielbiają, dlatego też są bardzo częstym gościem w naszym domu. Jestem pewna, że i Wam posmakują. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
PRZEPIS NA KOTLECIKI SZU SZU
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie
- Fileta z kurczaka myjemy i dokładnie oczyszczamy z błonek. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy na małe kotleciki.
- W misce umieszczamy jogurt naturalny, mąkę ziemniaczaną, żółtka, olej, sól, pieprz, paprykę słodką oraz czosnek. Całość mieszamy tworząc marynatę.
- W przygotowanej marynacie umieszczamy kotleciki, delikatnie mieszamy, tak aby całe były w niej obtoczone.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie umieszczamy na niej zamarynowane mięso i smażymy z obu stron na rumiano.