Kruche ciasto z borówkami
Kruche ciasto z owocami należy do najpopularniejszych wypieków, które najczęściej pojawiają się w polskich domach. Można je przygotować z dodatkiem ulubionych owoców, u mnie padło na borówki. Możecie także wybrać truskawki, śliwki, czy inne ulubione owoce.
Kruche ciasto z borówkami i masą budyniową smakuje naprawdę wyśmienicie. Jest delikatne, kruchutkie, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatkowo ciasto zawsze wychodzi, dlatego, nawet jeśli jesteście osobami początkującymi w temacie kruchego ciasta, nie musicie się obawiać, że coś Wam nie wyjdzie.
Przepis na kruche ciasto z borówkami jest naprawdę łatwy, ponieważ składa się z kilku prostych składników, które są ogólnodostępne. Możecie je zakupić w każdym sklepie. Dodatkowo samo przygotowanie ciasta jest bardzo łatwe, chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO Z BORÓWKAMI
Składniki
CIASTO
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 120 g cukru
- 1 jajko
MASA
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 50 g cukru
- 750 ml mleka
- 1 łyżkę cukru wanilinowego
DODATKOWO
- 500 g borówek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
CIASTO
- Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia, oraz pokrojone w kosteczkę masło. Składniki rozdrabniać palcami lub siekać nożem do momentu, aż powstanie drobna kruszonka.
- W kolejnym kroku dodać jajko i połączyć wszystko w jednolitą kulkę. Ciasto podzielić na dwie części.
- Blaszkę o wymiarach 20 × 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jedną częścią ciasta wyłożyć formę do pieczenia, kolejną zaś odłożyć do lodówki.
MASA
- Mleko wlać do rondelka, odlać 3/4 szklanki i rozpuścić w nim proszki budyniowe. Pozostałe mleko zagotować z cukrem.
- Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony proszek budyniowy, całość energicznie mieszać do momentu powstania jednolitej masy. Następnie zdjąć z palnika.
- Borówki umyć i dokładnie osuszyć, następnie wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Wykonanie
- Na spód ciasta wyłożyć borówki. Kolejno rozprowadzić na nich gorący budyń. Na wierzch ciasta wyłożyć starte na tarce ciasto, które włożyliśmy do lodówki.
- Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut na złoty kolor.