Kruche ciasto z borówkami

Kruche ciasto z borówkami


Kruche ciasto z borówkami

Kruche ciasto z owocami należy do najpopularniejszych wypieków, które najczęściej pojawiają się w polskich domach. Można je przygotować z dodatkiem ulubionych owoców, u mnie padło na borówki. Możecie także wybrać truskawki, śliwki, czy inne ulubione owoce.

Kruche ciasto z borówkami i masą budyniową smakuje naprawdę wyśmienicie. Jest delikatne, kruchutkie, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatkowo ciasto zawsze wychodzi, dlatego, nawet jeśli jesteście osobami początkującymi w temacie kruchego ciasta, nie musicie się obawiać, że coś Wam nie wyjdzie.

Przepis na kruche ciasto z borówkami jest naprawdę łatwy, ponieważ składa się z kilku prostych składników, które są ogólnodostępne. Możecie je zakupić w każdym sklepie. Dodatkowo samo przygotowanie ciasta jest bardzo łatwe, chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO Z BORÓWKAMI



Składniki

CIASTO

  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 120 g cukru
  • 1 jajko

MASA

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 50 g cukru
  • 750 ml mleka
  • 1 łyżkę cukru wanilinowego

DODATKOWO

  • 500 g borówek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie



CIASTO

  • Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia, oraz pokrojone w kosteczkę masło. Składniki rozdrabniać palcami lub siekać nożem do momentu, aż powstanie drobna kruszonka.
  • W kolejnym kroku dodać jajko i połączyć wszystko w jednolitą kulkę. Ciasto podzielić na dwie części.
  • Blaszkę o wymiarach 20 × 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Jedną częścią ciasta wyłożyć formę do pieczenia, kolejną zaś odłożyć do lodówki.

MASA

  • Mleko wlać do rondelka, odlać 3/4 szklanki i rozpuścić w nim proszki budyniowe. Pozostałe mleko zagotować z cukrem.
  • Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony proszek budyniowy, całość energicznie mieszać do momentu powstania jednolitej masy. Następnie zdjąć z palnika.
  • Borówki umyć i dokładnie osuszyć, następnie wymieszać z mąką ziemniaczaną.

Wykonanie

  • Na spód ciasta wyłożyć borówki. Kolejno rozprowadzić na nich gorący budyń. Na wierzch ciasta wyłożyć starte na tarce ciasto, które włożyliśmy do lodówki.
  • Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut na złoty kolor.


przepis na kruche ciasto
ciasto kruche


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.