Mazurek to tradycyjny wielkanocny wypiek, który pojawią się na świętach praktyczne w każdym domu. To jedno z najbardziej popularnych wielkanocnych wypieków, zaraz po babce wielkanocnej.
Ze względu na to, że jestem wielką fanką ciast bez pieczenia postanowiłam przygotować także mazurka wielkanocnego w takiej wersji. Mazurek bez pieczenia to świetna alternatywa dla tradycyjnego świątecznego mazurka. Można go przygotować w bardzo szybki i łatwy sposób.
Super szybki mazurek wielkanocny bez pieczenia to świetne rozwiązanie, szczególnie dla osób, które zostawiły sobie świąteczne wypieki na ostatnią chwilę. Mazurek jest słodki, i mega prosty w przygotowaniu. Można go przygotować w zaledwie 10 minut, co jest jego ogromną zaletą. Mimo swojej prostoty wykonania na pewno zrobi furorę na wielkanocnym stole.
MAZUREK WIELKANOCNY BEZ PIECZENIA
Składniki
- 1 opakowanie wafli
- 1/2 puszki masy krówkowej
- 600 g nutelli
- 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
- płatki migdałów
Wykonanie
- Na blacie układamy folię spożywczą, w taki sposób, by ułożyć na niej, a następnie przykryć wafla.
- Kładziemy jeden płat wafla, smarujemy go nutellą.
- Następnie kładziemy drugi płat wafla, smarujemy go masą krówkową.
- Ułożyć kolejny płat wafla, posmarować nutellą.
- Kolejny płat wafla posmarować dżemem porzeczkowym.
- Przykryć ostatnim płatem wafla i docisnąć.
- Tak przygotowane wafle zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce, lekko docisnąć.
- Po upływie kilku godzin rozwinąć z folii, wierzch posmarować odrobiną kremu orzechowego i posypać migdałami.