Ciasto Toffi



Ciasto toffi

Ciasto toffi to bardzo smaczne ciasto, które będzie idealnym wyborem na każdą okazję. Już od dawna zabierałam się za przygotowanie tego ciasta, jednak jakoś mozolnie mi to szło. Ale przyszła odpowiednia pora i miałam wenę na przygotowanie ciasta w wersji pieczonej, bo pewnie zauważyliście, że moja słabość to ciasta bez pieczenia. Uwielbiam je przygotowywać!

Tym razem postanowiłam coś upiec i przygotowałam pyszne ciasto toffi. Ciasto jest banalnie łatwe w przygotowaniu, a jakie smaczne! Składa się tylko z biszkopta, masy śmietanowej oraz masy krówkowej z dodatkiem karmelowych orzeszków, które nadają całemu ciasto słodkiego smaku.

Ciasto toffi to wypiek, który sprawdzi się na każdą nadarzającą się okazję. Będzie idealnym wyborem na święta, urodziny, imieniny, a także jako słodki dodatek do niedzielnej kawy. Bardzo lubię przygotowywać takie proste i małoskomplikowane wypieki, moim zdaniem czasem mniej oznacza smaczniej. Ciasto jest delikatne, nieprzesadzone, lekkie, wręcz idealne. Jestem pewna, że po pierwszym kęsie poprosicie o dokładkę.

Poniżej znajdziecie przepis na pyszne ciasto toffi, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Zapraszam!

PRZEPIS NA CIASTO TOFFI



Składniki

Blacha 24×24 cm

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 1/2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 64g budyniu o smaku toffi bez cukru – sam proszek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

MASA

  • 600 ml śmietanki 30%
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 ml wody

POLEWA

  • pół puszki masy kajmakowej
  • orzeszki w karmelu


Wykonanie

  • Białka ubijamy na pianę z solą.
  • Stopniowo dodajemy cukier.
  • Dodajemy żółtka, mieszamy, zmniejszając obroty mikseram.
  • Dodajemy mąkę, proszek, cynamon, kakao, budyń, mieszamy szpatułką.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.
  • Po upieczeniu biszkoptu pozostawiamy go do ostygnięcia.
  • Zimny biszkopt kroimy na pół.
  • Żelatynę łączymy z ciepłą wodą. Pozostawiamy na chwilę, by żelatyna napęczniała. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietankę ubijamy z cukrem.
  • Do ubitej śmietanki powoli wlewamy żelatynę.
  • Dolną część biszkoptu smarujemy masą, przekładamy drugim biszkoptem.
  • Biszkopt smarujemy masą kajmakową, zdobimy orzeszkami.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *