Napoleonka na Herbatnikach w 15 Minut



Herbatniki to pyszne ciasteczka, które stanowią bazę do wielu smacznych deserów i ciast. Z ich dodatkiem możemy przygotować między innymi pyszną napoleonkę, która z pewnością Wam posmakuje.

Napoleonka na herbatnikach bez pieczenia to bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto. Idealne dla osób, które uwielbiają budyniowe kremy.

Wykonanie tego smacznego deseru zajmuje zaledwie 15 minut. Jest to bardzo szybkie i banalnie proste ciasto, które zawsze się udaje. Dodatkowo, do jego wykonania nie potrzebujemy piekarnika.

Przed Wami napoleonka na herbatnikach w 15 minut!

Składniki

* blacha 24×28

  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 100 g mąki
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1200 ml mleka
  • 40 herbatników
  • cukier puder


Przygotowanie

  • 1 l mleka zagotować z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. W pozostałym mleku rozpuścić budynie oraz mąkę.
  • Kiedy mleko zacznie się gotować, wlać rozpuszczoną mieszankę i gotować na małym gazie, ciągle mieszając, do uzyskania gęstej masy. Powstałą masę pozostawić do ostygnięcia.
  • Masło utrzeć na puszysty krem, stopniowo dodawać do niego po łyżce budyniu, ciągle miksując.
  • Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce poukładać herbatniki. Następnie wyłożyć na nie masę budyniową i przykryć 2 warstwą herbatników.
  • Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

czternaście − 1 =