Herbatniki to pyszne ciasteczka, które stanowią bazę do wielu smacznych deserów i ciast. Z ich dodatkiem możemy przygotować między innymi pyszną napoleonkę, która z pewnością Wam posmakuje.
Napoleonka na herbatnikach bez pieczenia to bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto. Idealne dla osób, które uwielbiają budyniowe kremy.
Wykonanie tego smacznego deseru zajmuje zaledwie 15 minut. Jest to bardzo szybkie i banalnie proste ciasto, które zawsze się udaje. Dodatkowo, do jego wykonania nie potrzebujemy piekarnika.
Przed Wami napoleonka na herbatnikach w 15 minut!
Składniki
* blacha 24×28
- 200 g masła
- 180 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 100 g mąki
- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 1200 ml mleka
- 40 herbatników
- cukier puder
Przygotowanie
- 1 l mleka zagotować z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. W pozostałym mleku rozpuścić budynie oraz mąkę.
- Kiedy mleko zacznie się gotować, wlać rozpuszczoną mieszankę i gotować na małym gazie, ciągle mieszając, do uzyskania gęstej masy. Powstałą masę pozostawić do ostygnięcia.
- Masło utrzeć na puszysty krem, stopniowo dodawać do niego po łyżce budyniu, ciągle miksując.
- Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce poukładać herbatniki. Następnie wyłożyć na nie masę budyniową i przykryć 2 warstwą herbatników.
- Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.