Orzechówka – Syrop z Zielonych Orzechów



Orzechówka – syrop z orzechów

Syrop z orzechów włoskich to jeden z najpopularniejszych domowych leków na żołądek. Sam przepis jest bardzo łatwy, a przygotowanie tego syropu banalnie proste. Jedyną trudnością będzie zebranie orzechów w odpowiednim czasie. Do przygotowania syropu z orzechów będziemy potrzebowali zielonych orzechów w łupkach, zbieramy je na przełomie czerwca i lipca, kiedy orzechy są jeszcze miękkie.

Orzechówkę, czyli inaczej syrop z orzechów można stosować jako lekarstwo na różnego rodzaju problemy z żołądkiem czy niestrawnością. Tak przygotowana nalewka z orzechów powinna się znaleźć w domu każdego z nas. Wystarczy niewielki słoiczek, ponieważ nalewkę dawkuje się w postaci kilku kropli, czy małej łyżeczki.

Kiedy będziemy zabierać się za przygotowanie domowej nalewki z orzechów, należy sprawdzić, czy orzechy są odpowiednio miękkie, tak by dały się kroić. Warto pamiętać, aby używać do tego rękawiczek, ponieważ orzechy posiadają mocno barwiący sok, który pozostawia trudne do usunięcia plamy.

Przygotowanie domowej orzechówki nie zajmuje wiele czasu, jednak wymaga odrobiny cierpliwości. Poniżej zaprezentuję Wam przepis na domowy syrop z orzechów, który w naszym domu przygotowywany jest od pokoleń. Zawsze przygotowuję kilka słoiczków tego lekarstwa.

PRZEPIS NA SYROP Z ORZECHÓW



Składniki

  • 20 zielonych orzechów
  • 1 szklanka cukru
  • 500 ml spirytusu
  • 500 ml wódki
  • 150 ml wody

Wykonanie

  • Orzechy dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na plasterki. Pamiętajcie o rękawiczkach!
  • Pokrojone orzechy przekładamy do słoika i zalewamy alkoholem, całość mieszamy. Odstawiamy w zacienione miejsce na 4 tygodnie
  • Po upływie czasu ze słoika zlewamy spirytus, a do orzechów wlewamy wodę z cukrem. Całość mieszamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Co jakiś czas ruszamy słojem, w celu wymieszania składników.
  • Po upływie czasu łączymy wytrącony sok z orzechów z wcześniej zlanym spirytusem, przelewając spirytus do soku. Całość wymieszać i przelać przez gazę do słoiczków. Gotowe słoiczki odstawić na kilka tygodni a nawet miesięcy.
  • Powstały syrop powinien mieć ciemnobrązową barwę. Im dłużej postoi, tym będzie ciemniejszy.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

piętnaście − trzy =