Ciasto z rabarbarem to prosty i szybki wypiek. W sezonie rabarbarowym warto go przygotować, gdyż jest szybkie, smaczne i tanie!
Do przygotowania ciasta z rabarbarem potrzeba kilka prostych składników, które z pewnością posiadacie w swojej kuchni. Ciasto należy do wyjątkowo prostych ciast, które idealnie sprawdzi się na przywitanie sezonu rabarbarowego. Kiedy rabarbar się skończy, można oczywiście wykorzystać inne, sezonowe owoce.
Ciasto z rabarbarem, które zaprezentuję Wam poniżej to idealny wypiek dla osób zaczynających swoją przygodę w kuchni. Zawsze wychodzi, jest proste i szybkie. Z dodatkiem cukru pudru smakuje naprawdę świetnie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
PRZEPIS NA PROSTE CIASTO Z RABARBAREM
Składniki
- 180 g cukru
- 250 g mąki
- 4 jajka rozmiar L
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 120 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 350 g rabarbaru
Wykonanie
- Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Następnie wbijamy do miski, wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i całość ubijamy na wysokich obrotach na puszystą masę, czas ubijania to około 10 minut.
- Ciągle miksując stopniowo, cienkim strumieniem wlewamy olej. Miksujemy do połączenia składników.
- Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
- Do ubitej masy wsypujemy połowę mąki, miksujemy do połączenia składników. Kolejno wsypujemy drugą połowę mąki i znów miksujemy, tylko do połączenia składników.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Do tortownicy przekładamy przygotowaną masę.
- Umyty i pokrojony w plasterki rabarbar wykładamy na ciasto, posypujemy cynamonem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50-55 minut, do suchego patyczka i zarumienienia się ciasta. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Polecam Wam również inne ciekawe przepisy na ciasta z rabarbarem: