Ciasto z Rabarbarem



Ciasto z rabarbarem

Sezon na rabarbar w pełni. Warto go wykorzystać przygotowując z niego różnego rodzaju smakołyki w swoich domach. Często w swoim domu przygotowuję kompot z rabarbaru, ponieważ jest bardzo orzeźwiający. Bardzo lubię także przygotowywać różne ciasta z rabarbarem i póki sezon w pełni, staram się go wykorzystać.

Ciasto z rabarbarem, które przygotowuję w swoim domu, jest bardzo proste i klasyczne, takie smakuje nam najlepiej. Spód to kruche ciasto, następnie rabarbar z dodatkiem budyniu a wierzch to biszkopt z dodatkiem kruszonki. Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne, więc jeśli tylko dorwiecie rabarbar, koniecznie przygotujcie je w swoim domu.

Uwielbiam przygotowywać ciasta z sezonowych owoców, a ciasto z rabarbarem robię od razu, jak rozpocznie się sezon na rabarbar. Taki smaczny deser idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy, którą gdy tylko jest pogoda popijamy na tarasie.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto z rabarbarem. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was.

PRZEPIS NA CIASTO Z RABARBAREM



Składniki

Składniki na tradycyjną blachę 24×35 cm

MASA RABARBAROWA

  • 2 szklanki cukru
  • 1 kilogram rabarbaru
  • 3 budynie waniliowe

KRUCHE CIASTO

  • 200 g masła
  • 400 g mąki
  • 80 g cukru
  • 4 żółtka jaj (białek nie wyrzucać)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cukru wanilinowego

BISZKOPT

  • 4 białka
  • pół szklanki mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru


Wykonanie

  • Rabarbar kroimy na kawałki. Zasypujemy cukrem, pozostawiamy na miniumum 12h.
  • Do soku, który powstał dolewamy wody, by łącznie uzyskać 1 l płynu. Na jego bazie robimy budyń.
  • Gotowy budyń mieszamy z rabarbarem.
  • Z wszystkich składników ugniatamy kruche ciasto. 3/4 ciasta układamy na dnie tradycyjnej blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto wkładamy do lodówki.
  • Rabarbar połączony z budyniem przelewamy na ugnieciony spód kruchego ciasta.
  • Białka ubijamy, dodajemy cukier. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Masę wylewamy na masę rabarbarową.
  • Z lodówki wyjmujemy pozostałe kruche ciasto. Wykładamy na wierzch, tworząc kruszonkę.
  • Pieczemy przez 65-75 minut w 180 stopniach.











Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.